20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – Vlada tvrdi da “Jadran” pripada Crnoj Gori

Jadran – Tivat – foto M. Marušić

Ne prestaju sporenja o školskom brodu „Jadran” . Dok hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman očekuje da će u duhu dobrosusjedskih odnosa Crna Gora vratiti jedrenjak toj zemlji, premijer Dritan Abazović i Ministarstvo odbrane tvrde da je brod u vlasništvu Crne Gore.

U Generalštabu Vojske Crne Gore vjeruju da će se ovo pitanje riješiti dijalogom.

Pokretanje novog-starog pitanja o školskom brodu Jadran počelo je u Hrvatskoj. Ministar vanjskih poslova te zemlje za tamošnje medije poručio je da su od Crne Gore dobili notu u kojoj se navodi da su na dubrovačkom ratištu učestvovali pripadnici JNA iz naše zemlje.

Gordan Grlić Radman to tumači kao dobar znak za povratak Jadrana u okrilje Hrvatske. Tvrdi da je matična luka školskog broda Split, a da je bio upisan u flotne liste svih hrvatskih luka na Jadranu.

Polaganjem vijenca obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj – Grlić Radman o Jadranu – foto R.S. Boka News

Bili su manji, srednji i veći remonti, slučajno je 1990.godine na jesen završio u remontu u Tivtu i tako je ostao.

Ne misle, međutim, tako u crnogorskj vladi. Premijer Dritan Abazović kaže da su na priču o brodu “Jadran” stavili tačku.

“Brod “Jadran” pripada državi Crnoj Gori . U cijeloj disoluciji Jugoslavije valjda je nešto trebalo da pripadne državi Crnoj Gor, ako je to brod “Jadran” mi ne želimo da brod treba da bude stvar sporenja niti njemu to pristaje”, tvrdi on.

A da resurs poput „Jadrana” treba čuvati, smatraju i u Ministarstvu odbrane. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević vjeruje da će se dvije zemlje o tom pitanju dogovoriti.

“Vjerujem u to da će se dijalogom doći do korektnog rješenja, do tada Jadran je u vlasništvu Crne Gore, u formaciji Vojske Crne Gore, ima svoju poslugu svake godine odvajamo sredstva za njegovo održavanje bilo bi dobro da ih imamo više pa da ne zapada u krize po pitanju održavanja”, kaže on.

Iz Vlade su, poručuju, spremni da čuju predloge susjedne Hrvatske.

Obučavanje mladih kadeta jedna je od opcija koja bi bila korisna svima, poručuje premijer.

Podsjetimo, Crna Gora je u avgustu obilježila devedesetu godišnjicu broda zbog čega je hrvatska diplomatija uputila protestnu notu Podgorici.

Najčitanije