15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Recesija ipak zaobilazi Njemačku

Plinovod – Foto: – / Shutterstock

Njemačka privreda će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje je strahovala i umesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariće krhak rast, ocenio je Savjet ekonomista u novom izveštaju sa procenama.

Procjena je nešto povoljnija nego jesenas pre svega jer je snabdevanje energentima ostalo stabilno, navodi tijelo zaduženo za savetovanje njemačke vlade u ekonomskoj politici.

Stanje je, međutim, nadalje napeto. Savet ove godine sada umesto recesije od 0,2 odsto očekuje toliki rast, a naredne godine robusniji plus od 1,3 procenta.

“Pad kupovne moći pod inflacijom, nepovoljniji uslovi finansiranja i tražnja iz inostranstva koja se sporo oporavlja kočiće privredu ove i iduće godine,” kaže predsjednica Savjeta Monika Šnicer (Schnitzer).

Savjet tek dogodine očekuje primetnije popuštanje inflacije, jer će rast plata i proizvođačkih cijena za sada nastaviti da podgrevaju cene u maloprodaji, rekao je član savjeta Martin Verding (Werding).

“Inflatorni front se širi na cijelu privredu,” dodao je Verding. U 2023. ekonomisti očekuju stopu od 6,6 odsto, a iduće tri. Evropska centralna banka inače rast cena nastoji da zadrži na ispod dva odsto.

U svom izveštaju od jesenas, Savet je ukazivao na značajan rizik nestašice gasa i prognozirao recesiju. Uz štednju i relativno blagu zimu, kao i zbog uvoza iz izvora kojima Njemačka menja ispooruke iz Rusije, gasna kriza je izostala.

Rizik, međutim, nije nestao, upozorava Savet.

“Da potpuno napunimo skladišta gasa i sprečimo nestašice nazimu, moramo nastaviti da štedimo,” rekla je članica Savjeta Veronika Grim (Grimm), naglasivši da to važi i ako Nemačka nastavi da širi uvoz iz neruskih izvora.

Izvor:dpa

Najčitanije