10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Regata, akademija i izložba u čast Spasića i Mašere

Danas na Pinima
Danas na Pinima

Prebaziranjem pučinksog remorkera PR-41 „Orada“ iz Bara u Tivat i dolaskom dva veslačka čamca školskog broda „Jadran“ danas na gradsku rivu Pine, počele su pripreme za niz manifestacija kojima će u narednim danima biti obilježen jubilej – 75-ta godišnjica potapanja razarača „Zagreb“ i pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

U spomen na herojski čin dvojice pomorskih oficira Kraljivine Jugoslavije, koji su 17.aprila 1941 u uvali Sveto Trojstvo kod Tivta, žrtvujući svoje živote, potopili razarač „Zagreb“ odbijajući da priznaju kapitulaciju Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu i brod predaju neprijatelju, Mornarica VCG, UBNOR i Opština Tivat prirediće više različitih manifestacija.

Prebaziranje veslačkih čamaca sa broda „Jadran“ u Tivat, dio je priprema za veliku veslačku regatu koja će se održati u subotu u akvatorijumu Tivatskog zaliva, a na kojoj će nastupiti ekipe Mornarice i srednjih škola iz Tivta, Kotora i Bara. U ponedjeljak 11.aprila biće organizovano urešenje spomenika Spasiću i Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu, kao i spomen-obilježja u uvali Sveto Trojstvo, podignutom blizu mjesta potonuća razarača „Zagreb“. U Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u subotu, 16.aprula u 18 sati biće otvorena prigodna izložba posvećena dvojici heroja i događajima u Aprilskom ratu 1941, dok će iste večeri u 20 sati u multimedijalnoj sali Opštine Tivat biti održana svečana akedemija. Na samu godišnjicu potapanja „Zagreba“, u nedjelju 17.aprila, biće održan komemorativni skup i polaganje vijenaca na spomenik u Gradskom parku, a sa jednog od plovila Mornarice vijenac će potom biti spušten i u more na mjestu potonuća razarača prije 75 godina.

Izvor:S. L.

Najčitanije