16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kastelo i Lazaret otisci koji svjedoče o vremenu mediteranskog graditeljstva

“Kastelo i Lazaret: nadahnuće i motiv”, naziv je multimedijalne izložbe u postavci arheologa Dušana Medina iz Petrovca, koja je otvorena u utorak u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Brojne goste i autore pozdravili su u ime domaćina OJU „Muzeji Kotor“ istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček i direktor ove ustanove Andro Radulović.

Cilj ove multimedijalne izložbe je da se afirmišu drugačiji načini promišljanja i spoznavanja prošlosti i sadašnjosti Kastela i Lazareta, u Petrovcu, da se ponude nove mogućnosti i da podsticaj da ovi i drugi lokaliteti, kao i kulturno nasljeđe uopšte, budu nadahnuće i motiv ne samo naučnicima i stručnjacima, već i ostalim stvaraocima.

Autor izložbe arheolog Dušan Medin objedinjavajući radove, arheologa, arhitekata, slikara, Zorana Petrovića, Aleksandra Radojevića , Gorana Pajovića i slikara Slobodana Slovinića, kroz dokumentaciju,  projekte rekonstrukcije, fotografije, crteže, akvarele, ulja na platnu,  osvjetlio je dio kulturne baštine, kojom se željelo podsjetiti na važnost kontinuirane brige i savjesnog odnosa prema kulturnoj baštini, nažalost, danas nerijetko zapuštenoj i neadekvatno tretiranoj.

„Posebna vrijednost postavke je ta što su izložena djela iz privatnih kolekcija koja rijetko mogu da se vide. Ovo su vrijedni i važni istorijski otisci koji svjedoče o vremenu mediteranskog graditeljstva koji treba da dobiju pravu zaštitu i valorizaciju nepokretne kulturne baštine“, kazala je između ostalog otvarajući izložbu Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Kotor.

Prikazana je 3D animacija modela Kastela i Lazareta iz 1965. godine, autora Gorana Pajovića. U muzičkom dijelu programa nastupio je mladi gitarista Robert Kondanari, učenik Muzičke škole “Vida Matjan“.

Najčitanije