14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Regata Bari – Herceg Novi: pobjeda Maxi Jene MM 

Maxi Jena MM

Pehar najbržeg broda regate koja se juče jedrila od Barija do Herceg Novog ide prvi put u ruke crnogorske posade.

Popularno nazvana Terra da Mare, EST 105 regata spaja zapadnu i istočnu obalu Jadrana i jedri se od 2006. godine. Ovoga puta u organizaciji CUS Bari, Amici della Vela i marine Porto Novi, jedrilo se u konkurenciji od 35 brodova, gdje je pehar najbržeg prvi put ostao u Crnoj Gori.

Naše jedriličare, predvođene skiperom Milošem Radonjićem na Maxi Jeni MM, pratio je dobar vjetar tokom većeg dijela regate koja je trajala preko 14 sati. Odličan start i dobra procjena rute su napravili taktički izvrstan rezultat i veliku vremensku razliku u odnosu na drugoplasirani brod „Idrusa“ iz Barija.

Uspjeh je značajniji time što je ovo za posadu MM sailing team-a bilo prvo iskustvo jedrenja na offshore regatama i to sa brodom koji nije namjenski dizajniran za ovakav tip takmičenja.

Brod je u vlasništvu crnogorske posade tokom prošle godine ostvario zapažene rezultate na inshore regatama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, gdje posebno treba izvoditi pobjedu na Venice Hospitality Challenge-u, koju organizuju najeksuluziviniji hoteli u Veneciji.

Sledeća luka za domaću posadu je Rijeka, gdje 11. juna brane prošlogodišnji pehar najbržeg broda na Fiumanci, popularnoj hrvatskoj regati koju još nazivaju i „novinarska regata“.

Najčitanije