20 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekonstrukcija magistrale kroz Herceg Novi: Saobraćajne gužve i dugotrajni zastoji

HN – Jadranska magistrala foto Boka News

U toku je rekonstrukcija 2,2 km duge dionice Jadranske magistrale kroz hercegnovsku opštinu – od skretanja za Servisnu zonu u Igalu do Mojdeškog puta.

Radove  finansira Uprava za saobraćaj sa 1,8 miliona eura. Projekat podrazumijeva investiciono održavanje postojaće trase u cijeloj dužini, sanaciju dva mosta ukupne dužine 67 metara, kao i odvođenje atmosferskih voda projektovanim kolektorima. Radi zaštite okoline prije ispuštanja prikupljenih voda predviđeno je prečišćevanje preko separatora ulja i naftnih derivata.Posao bi trebalo da bude okončan do kraja aprila.

Od kada su radovi počeli u februaru prošle godine, sa ljetnom pauzom, građani negoduju jer se stvaraju saobraćajni “čepovi”, ogromne kolone automobila, a mještani koji žive uz magistralni pojas kažu da se guše u prašini i da im je otežan prilaz do kuća i stanova.U vrijeme povratka sa posla oko 15 sati, zatim vekendom, naročito od kada traje Praznik mimoze, u koloni se čeka i do sat ipo.

Mještani tvrde da radovi teku sporo, da je loša organizacija gradilišta, ali i regulacija saobraćaja. Saobraćajna signalizacija sada nije potrebna, iako je postavljena i biće u funkciji kada bude potrebno, kazali su iz firme  Tehnoput kojoj su povjereni radovi. Tvrde i da radovi idu po planu, da radnici rade u dvije smjene i da će biti ispoštovan rok koji je naveden u ugovoru.

Iz Uprave za saobraćaj navode da radove otežava “netačan položaj postojećih podzemnih instalacija u trupu puta evidentiranih katastrom, kao i kontinuirano odvijanje saobraćaja.

HN – Jadranska magistrala foto Boka News

Jadranska magistrala koja je izgrađena šezdesetih godina prošlog vijeka, kroz hercegnovsku opštinu prolazi u dužini od oko 20 kilometara  i odavno je postala usko saobraćajno grlo naročito u glavnoj turističkoj sezoni.

Situaciju u ljetnjim mjesecima usložnjava blizina graničnog prelaza Debeli brijeg i trajektnog prelaza Kamenari – Lepetani i zastoja na njima, pa se dešava da kolone automobile budu dugačke i po nekoliko kilometara, a prelazak rastojanja od nekoliko kilometara traje satima. Zato je jedino rješenje, saglasni su stručnjaci, izgradnja saobraćajne zaobilaznice u zaleđu grada.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije