20 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekonstrukcijom puta Mojdež-Mokrine, Sutorina spojena na put Meljine-Petijevići

Uprkos finansijskog krizi, pandemiji korona virusa i turbulentnoj političkoj situaciji u zemlji, Opština Herceg Novi nastavlja da radi u najboljem interesu svojih građana – osposobljavanje putne infrastrukture u zaleđu našeg grada ovog puta ostvareno je kompletiranjem puta od Mojdeža do Mokrina, rekonstrukcijom dionice od Porobića do Kosića u dužini od oko 2 kilometra.

Čelni ljudi hercegnovske lokalne samouprave više puta su istakli da je jedan od glavnih ciljeva revitalizacija sela i zaseoka i njihovo putno umrežavanje, što ne predstavlja benefit samo za mještane tih područja, već i za cjelokupno stanovništvo Herceg Novog. Stanovnicima Sutorine, Sušćepana, Ratiševine, dijela Igala i Mojdeža sada je put do Mokrina i Trebinja kraći za čak 17 kilometara, u poređenju sa trasom glavnog puta.

-Kada govorimo o selima Ratiševine i Mojdeža, u poslednjih 5 godina  uloženo je više od milion eura u putnu infrastrukturu. Od Ratiševine do Mojdeža se radio put u vrijednosti od oko 550 hiljada eura, put kroz Tijesni klanac u vrijednosti oko 150 hiljada eura, put Mojdež-Mokrine u vrijednosti preko 220 hiljada eura, lokalni putevi kroz Mojdež više od 150 hiljada eura, i to sve govori o domaćinskom odnosu Opštine prema ovim predjelima i aktivnostima Mjesnih zajednica. Sa gradnjom ovog puta otvaraju se mogućnosti razvijanja etno i seoskog turizma, za šta se borimo i zalažemo, istakao je predsjednik Opštine, Stevan Katić, prilikom današnjeg obilaska terena sa saradnicima.

On je poručio da kada se sagleda sve urađeno tokom prethodnih godina, građani mogu biti ponosni, i dodao da su u ovoj godini planirani i radovi na sanaciji starog puta koji je nekada išao do Porobića i puta od Mokrina do Kosića. Predsjednik se zahvalio Upravi javnih radova Crne Gore, koja je prepoznala značaj ovog puta i finansirala radove na dijelu od Porobića do Kosića u vrijednosti od oko 165 hiljada eura, dok je prošle godine uložila nešto oko 60 hiljada eura, „što pokazuje jedan partnerski odnos konačno poslije dužeg vremena“.

Predsjednik je ovom prilikom najavio i nove radove na dodatnim proširenjima i kompletnom asfalitranju puta od Kruševica do Vrbanja. Prema njegovim riječima, Uprava javnih radova je za ovu namjenu izdvojila više od pola miliona eura u ovoj godini, a u planu lokalne samouprave je i uređenja puta do Ubala i Žlijeba.

-Trudimo se maksimalno da uvežemo sva sela alternativnim putevima, što je iznimno bitno za dugoročan razvoj i obnavljanje života na selu, kao i za cjelokupan napredak Herceg Novog, poručio je predsjednik Katić.

U obilazak terena sa predsjednikom su danas bili i sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Aleksandar Kovačević, predsjednik Mjesne zajednice Mojdež Petar Porobić, te mještani Mojdeža i Mokrina.

Najčitanije