16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi zauzeli Černobil i aerodrom kod Kijeva. Biden: Putin neće stati na Ukrajini

Invazija na Ukrajinu
Foto: Reuters/Ukrajinske hitne službe / Poland_MOD

Rusija je napala Ukrajinu. Od ranog jutra traju žestoke borbe. Ruske snage napadaju iz više smjerova, a podržavaju ih separatisti i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

Stalno stižu nove informacije s bojišta. Ukrajina je kazala da je poginulo 40-ak njihovih vojnika te više civila. Dodaju i da su ubili 50-ak ruskih vojnika te da su oborili šest aviona i helikopter. Rusi to demantiraju.

Iz cijelog svijeta stižu osude zbog ruske agresije.

BIDEN: PUTIN NEĆE STATI NA UKRAJINI, ON ŽELI OBNOVITI SSSR

“Ovo je već sad veliki konflikt. Nemam planova razgovarati s Putinom”, rekao je Biden.

Tko i kako će zaustaviti Putina? Prijeti li nuklearnim udarom?

“Ne znam čime prijeti, znam što je napravio. Nitko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju što im je Putin napravio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija”, rekao je Biden.

Želi li Putin ići i dalje od Ukrajine?

“Da”, rekao je Biden.

Jeste li potcijenili Putina?

“Nisam ga potcijenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste što je rekao, njegove ambicije su puno veće od Ukrajine, on želi ponovo uspostaviti SSSR. Njegove ambicije su u direktnom konfliktu s onim što želi ostatak svijeta”, rekao je Biden.

“Sankcije koje smo uveli su jače od blokade SWIFT sustava. Uz nas je dvije trećine svijeta. To su jake sankcije”, rekao je Biden.

Tražite li pomoć Kine da vam pomogne izolirati Rusiju?

“Zasad nemam komentara o tome”, rekao je Biden.

Što ako Biden krene na neku zemlju NATO-a?

“Ako krene na neku zemlju NATO-a, itekako ćemo se uključiti”, rekao je Biden.

BIDEN: PUTIN ŽELI CARSTVO

“NATO je jutros aktivirao svoj plan obrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije”, rekao je Biden.

“Ova agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo odgovoriti na njih”, rekao je.

“Sinoć sam razgovarao sa Zelenskim i rekao mu da je SAD uz njega i da će mu dati svaku potrebnu podršku. Ukrajina je neovisna zadnjih 30 godina i pokazali su da neće tolerirati nikoga tko im pokušava oteti zemlju. Ovo je opasan trenutak za cijelu Europu. Sad je sasvim jasno što zanima Putina i njegove kriminalce, on želi carstvo po svaku cijenu, promjenom granica silom i pokretanjem rata bez razloga”, rekao je Biden.

“Putinova djela otkrivaju njegovu jezivu viziju budućnosti svijeta, to je svijet u kojem nacije silom uzimaju ono što žele. Ali to je vizija kojoj će se SAD i ostale nacije koje vole slobodu usprotiviti”, dodao je američki predsjednik.

“Putinova agresija skupo će koštati Rusiju, budite sigurni u to. Kad se povijest bude pisala, ostat će zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak svijeta jačim. Putin neće ugasiti demokraciju i slobodu. Sloboda će pobijediti”, zaključio je Biden.

Izvor:Agencije
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije