21 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj

Njemačka pandemija – foto EPA

Njemačka je u srijedu prijavila više od 110.000 slučajeva koronavirusa u jednom danu, što je novi rekord od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Institut Robert Koch (RKI), državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdio je nova 112.323 slučaja zaraze COVID-om 19 u posljednja 24 sata i 239 smrtnih slučajeva povezanih s virusom.

Vrlo zarazna varijanta omikron glavni je uzrok novog porasta broja zaraženih. Prema najnovijem sedmičnom izvještaju RKI-ja, ova varijanta čini najmanje 73 posto novih infekcija u zemlji.

Uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom, većina zaraženih je imala blažu kliničku sliku i nije zahtijevala hospitalizaciju.

Stopa hospitalizacije u Njemačkoj je u utorak iznosila 3,17 na 100.000 stanovnika, što je mnogo niže od brojki viđenih u prethodnim talasima pandemije.

Broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jedinicama intenzivne njege (ICU) nastavio je da opada ove sedmice. U utorak je bilo popunjeno 2.744 kreveta na intenzivnoj njezi, a slobodno oko 3.600.

Međutim, službenici javnog zdravstva upozoravaju da se omikron širi znatno brže od prethodnih varijanti i da bi mogao preplaviti zdravstveni sistem ako slučajevi nastave dramatično rasti u narednim danima.

Njemačka vlada je pojačala svoju kampanju vakcinacije i planira da daje dopunske vakcine svima koji ispunjavaju uslove. Prema zvaničnim podacima, oko 72,8 posto stanovništva je u potpunosti vakcinisano protiv COVID-19, a skoro 47,6 posto njih je primilo treću dozu.

Stručnjaci kažu da su dopunske vakcine neophodne protiv varijante omikrona, jer vremenom imunitet od početnih doza počinje da slabi.

Najčitanije