16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordna ljetnja turistička sezona u NP Biogradska gora

NP Biogradska gora Arhiva JPNPCG

„Ljetnja turistička sezona u NP Biogradska gora će biti rekordna, iako je 2017. bila najbolja u posljednjih 20 godina. Ovo zaštićeno područje je posjetilo 8.000 turista više u odnosu na prošlu godinu, tako da možemo očekivati da će ova godina premašiti broj od 50.000 turista. Za mali prostor kao što je ovaj NP, svakako je to velika brojka posjećenosti,“ informisao je direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić.

Naš cilj nije povećanje broja turista u ovom zaštićenom području, već da turisti koji posjećuju nacionalni park budu zadovoljni. Uz povećanje broja turista, zalažemo se i za unapređenje kvaliteta turističke usluge, bilo da je pružamo u našoj organizaciji ili u saradnji sa turističkim agencijama i turoperaterima koji organizovano dovode goste u NP Biogradska gora.

U JPNPCG se rukovodimo da svaku turističku sezonu dočekamo sa novim i boljim sadržajem i turističkim proizvodom. Za sve ljubitelje pecanja u ponudi je revir na vodama rijeke Tare, flaj fišing zona u dužini od skoro 3 kilometra, vožnja čamcima, kajacima, iznajmljivanje bicikala. Takođe je počeo sa radom nacionalni restoran što je dovelo do povećanja broja turista, kao i noćenja u bungalovima. Zaista možemo da budemo zadovoljni svim zbivanjima u ovom zaštićenom području.

Nedavno smo izvršili rekonstrukciju elektro-energetske mreže polaganjem podzemnog kabla desetokilovatnog na relaciji Kraljevo Kolo – Biogradsko jezero i riješili problem elektrosnabdijevanja u ovom zaštićenom području. Želimo da do kraja godine dobijemo glavni projekat rekonstrukcije vodoizvorišta Ganovača tako da će biti izgrađena i rekonstruisana kompletna vodovodna mreža na prostoru Parka, te izgrađen određen broj hidranata i uređena hidrantska mreža na ovom prostoru.

Takođe realizujemo aktivnosti na rješavanju problema parkiranja u NP Biogradska gora u okviru zajedničkog projekta u saradnji sa UNDP i PKCG. Zapravo je riječ o izmještanju parking prostora sa ovog područja. Za godinu dvije, kada kompletno zaživi projekat, parking prostor će biti izmješten na Karljevo kolo gdje je planirano 15 parking mjesta za mala putnička vozila, 15 parking mjesta za autobuse i 30 parking mjesta za kombi vozila, odakle će turisti organizovano biti prevoženi do Parka sa dva turistička vozića naizmjenično.

Cjenovna politika se nije mijenjala u posljednjih 5 godina ne samo na prostoru NP Biogradske gore, već i u svim NPCG. Što se tiče ekonomskih pokazatelja, dovoljan je podatak da je do 15. avgusta, 8.000 posjetilaca više u odnosu na prošlu godinu, a svaki pomak je od izuzetnog značaja za Park.

Najčitanije