25 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordna zapljena: Pronađeno više od osam tona kokaina na Maerskovom kontejnerskom brodu

Brod – Foto: Ilustracija / Splash247

Nedavno je nizozemska carinska uprava napravila najveću zapljenu droge ikad u luci Rotterdam, pronašavši osam tona kokaina na Maerskovom kontejnerskom brodu.

Prema nizozemskom Državnom tužiteljstvu, droga ima „ogromnu“ uličnu vrijednost od 600 milijuna eura.

Kako piše Splash247, kontejner s više od osam tona kokaina došao je iz Ekvadora i stigao u Rotterdam preko Paname skriven u pošiljci banana.

Kada je zapljena provedena prošlog tjedna, nizozemska carina nije otkrila ni kompaniju niti brod na kojem je droga pronađena. Maersk je za danski medij Finans potvrdio da je kokain dostavljen u Nizozemsku u jednom od njegovih kontejnera.

Ukupno je pronađeno 8064 paketa kokaina težine po jedan kilogram, raspoređenih u 12 paleta banana. Carinski službenici su pronašli pakete tijekom pretresa uz pomoć pasa za otkrivanje droge i skeniranja kontejnera. Slučaj je pod istragom, a droga je uništena.

Ova zapljena je gotovo dvostruko veća od one iz 2005. godine koja je iznosila 4,6 tona kokaina, ali je i znatno veća od dosadašnjeg nizozemskog rekorda od 3,8 tona kokaina u 2021. godini. U prvih šest mjeseci ove godine Nizozemska je zaplijenila 29,7 tona kokaina.

Iako je ovo rekordna zapljena, koja je 23 puta veća od one u Danskoj tijekom cijele prošle godine, gotovo je zanemariva u usporedbi s rekordnom zapljenom od 1,3 milijarde dolara i 20 tona kokaina s MSC-ovog kontejnerskog broda u luci Philadelphia 2019. godine. Droga je bila pronađena na brodu MSC Gayane, kapaciteta 9962 TEU.

Najčitanije