22.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodni filmovi iz cijelog svijeta na ‘Neum underwater film festivalu’

Neum underwater film festival

Podvodni ples, istraživanje potonulih brodova, hranjenje morskih pasa i eko filmovi koji na satiričan način prokazuju onečišćivače. Sve to i mnogo više ponudio je treći Neum Underwater Film Festival. Bilo je to idealno mjesto susreta za sve opčinjene podmorskim ljepotama – bili tek zaljubljenici u film ili profesionalci.

Na festivalsku adresu pristiglo je preko hiljadu filmova iz cijeloga svijeta, a tek su 22 prikazana u konkurenciji. To dovoljno govori o popularnosti podvodnog filma koja i na našim prostorima sve više raste. Grand prix osvojio je turski naslov “Reminder.”

– Moram kazati da su najviše truda i filmova poslali Francuzi, Talijani i ljudi iz Turske. Jednostavno prezadovoljni smo i autorima koji su ove godine s nama, od Engleske, Francuske, Italije i Turske, kaže Julijana Mikulić Jurković, izvršna producentica festivala.

– Što znači da su filmovi izuzetno dobri i s godinama sve bolji. Meni se osobno sviđa format od minute do pet minuta gdje u malo vremena kažete sve što želite reći. Sviđa mi se i ekološka tematika koja je sveprisutnija i sve potrebnija, kaže Jurica Gašpar, član žirija

– Cijeli Jadran, sve javne ustanove su se udružile da spase perisku na način da tražimo žive primjerke i da postavljamo kolektore u Jadranu koji hvataju mlađ plemenite periske od imunih jedinki koje se razmnožavaju, ističe Angela Bradarić, istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb.

– Film je poseban i izazovan jer izvodimo koreografiju pod vodom. Željeli smo da izgleda kao da plešemo na vodi, ističe Carolina Ragusa, redateljica.

Prikazan je i program studentskih i amaterskih filmova te nekih iznimnnih polufinalista. Atraktivnu filmsku radionicu “Kako ispričati podvodnu priču” održao je Lorenzo Moscia iz Rima – prošlogodišnji pobjednik u kategoriji eko filma.

Izvor:HRT

Najčitanije