17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordne temperature u svijetu, požari bjesne blizu Atene

Požar u Grčkoj foto: REUTERS/Nicolas Economou – arhiv

Na sjevernoj hemisferi počinje nova sedmica žestokih vrućina, s temperaturama u Evropi koje se očekuju iznad 40 stupnjeva Celzija u Italiji i upozorenjima zbog toplinskih valova u Španjolskoj. Rekordno vruće bit će i u drugim dijelovima svijeta, od Japana do Sjeverne Amerike.

Mještanima je naređeno da napuste svoje domove, a više stotina djece evakuirano je iz ljetnog kampa jer su dva odvojena požara rasplamsana jakim vjetrovima oštetila kuće jugoistočno i zapadno od Atene, priopćile su vlasti.

Požar koji je izbio u selu Kouvaras, oko 27 km od grčke prijestolnice, brzo se proširio zbog vjetra, rekao je dužnosnik grčke vatrogasne službe.

Oko 200 vatrogasaca uz pomoć oko 20 vojnika, 68 vozila i 16 zrakoplova pokušava kontrolirati požar, dodao je dužnosnik.

Grčka televizija prikazala je nekoliko kuća i automobila uništenih u plamenu.

Nervozni konji premješteni su iz gorućih štala u kamione u obližnjem selu Kalyvia, pokazuje snimka Reutersa.

– Zbog jakog vjetra požar se proširio na 12 kilometara u dva sata, rekao je glasnogovornik grčke vatrogasne službe Ioannis Artopoios na brifingu koji je emitirala televizija, dodajući da je policija privela osobu osumnjičenu za podmetanje požara.

Vatrogasne službe stavljene su u pripravnost na širem području Atene.

Oko 1200 djece iz ljetnog kampa i štićenici centra za rehabilitaciju evakuirani su zbog drugog požara u blizini ljetovališta Loutrakija, oko 80 kilometara zapadno od Atene, rekao je gradonačelnik Loutrakija grčkoj televiziji.

Otprilike 59 vatrogasaca s 19 vatrogasnih vozila i sedam zrakoplova angažirano je kako bi obuzdali požar koji je prisilio policiju da zatvori dio autoceste i prekine željeznički promet.

Grčka meteorološka služba upozorila je na visoku opasnost od požara, baš u trenutku kada se zemlja oporavlja od prvog većeg ljetnog toplinskog vala.

Predviđa se da će drugi toplinski val pogoditi mediteransku zemlju kasnije ovog tjedna.

Do 48 stupnjeva na Sardiniji

U Europi, gdje po stručnjacima globalno zagrijavanje napreduje dvostruko brže od globalnog prosjeka, nekoliko zemalja posebno pati. U Italiji, 16 gradova je u crvenom na čitavom teritoriju, a temperature bi mogle prijeći 40 stupnjeva. Do 48 stupnjeva očekuje se početkom tjedna na Sardiniji, mediteranskom otoku zapadno od talijanske čizme.

Vrućine su jedan od najsmrtonosnijih vremenskih događaja, nedavno je podsjetila Svjetska meteorološka organizacija. Prošlog su ljeta samo u Europi visoke temperature uzrokovale više od 60.000 smrtnih slučajeva, pokazalo je nedavno istraživanje.

Požari na Kanarima, evakuacije

U Španjolskoj, koja izlazi iz sparnog tjedna, meteorološka agencija izdala je narančasto upozorenje za ponedjeljak. Upozorila je na temperature od 38 do 42 stupnja Celzija na velikim područjima poluotoka i Balearskih otoka. Crveno upozorenje s temperaturama od 42 do 44 stupnja izdano je za ponedjeljak za područje Andaluzije, a u utorak za Aragon, Kataloniju i Mallorcu.

Posljedice visokih temperatura već se osjećaju na Kanarskim otocima, na otoku La Palma, gdje je ovog vikenda požar poharao 5000 hektara, a oko četiri tisuće ljudi moralo je biti evakuirano.

Najčitanije