30 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak sezone daleko od rekorda, čeka se da špic nadoknadi minuse

Tivat – Turizam – Donja Lastva – foto Boka News

Očekivanom ekonomskom rastu vjetar u leđa trebalo bi da da najavljivana rekordna turistička sezona. No, njen početak, barem prema broju prijavljenih gostiju, daleko je od rekorda. Očekuje se da će špic sezone nadoknaditi minuse.

Glavni dio turističke sezone, takozvani špic, kalendarski je počeo juče -15. jula. Da je sezona upunom jeku potvrđuju gužve u saobraćaju i turističkim mjestma, a na ruku svima idu i vremenske prilike

No, tako nije bilo na početku sezone, pa se u turističkoj privredi nadaju da će minuse s početka juna nadomjestiti do kraja ljeta i početkom jeseni.

Da li će kako se najavljivalo sezona biti rekordan, teško je procijeniti, jer i dalje, kako kaže profesor Rade Ratković, nemamo precizne i neažurne podatke.

“Mislim da je neozbiljno sanjati i pričati o rekordima u situaciji kada smo penetrirani na nasiromašnija tržišta Evrope i lošu strukturu smještajnih kapaciteta gdje dominiraju apartmani”, kazao je on.

I to nije jedini problem. I dalje nema preciznih podataka, ali se procjenjuje da zvanična statistika o broju turista i ove godine ne odražava pravo stanje.

Sagovornici TVCG tvrde da je problem neprijavljivanja gostiju sve manji, ali ukazuju i na nešto drugo.

“Ne daj Bože bilo kakva situacija da se desi, ako gost nije prijavljen ne znamo kako doći do toga gosta. Ali definitivno se mora poraditi na tome. To je za dobrobit svih. I građana i turista i turističke privrede i na kraju krajeva samog imidža destinacije”, kazao je Ćamil Hodžić iz Ulcinjske rivijere.

Da bi novca što više bilo u državnoj kasi, neophodna je bolja evidencija, ne samo gostiju nego i turističkog prometa.

Taj problem su odavno riješile sve mediteranske države, a prije osam godina i komšije iz Hrvatske.

“Oni imaju takozvani vizitor i tu su svi podaci koji su potrebni: o turističkoj ponudi i turističkoj tražnji, o turističkom prometu i finansijskom i naturalnom, tako da bi to trebao da bude prvi zadatak. Mi na to apelujemo bezuspješno više decenija, pogotovo u posljednje vrijeme. Bez toga mi nemamo instrumente za upravljanje destinacijom i zato sve što kažemo o turizmu i sezoni ne može biti prava istina, nego nagađanje”, zaključio je Ratković.

Zato se manjkavosti načina na koji se u Crnoj Gori broje turiste najbolje vide kada se svode računi, pa se svake godine razlikuju zvanični podaci institucija o broju gostiju i prihodima od turizma.

Izvor:RTCG

Najčitanije