13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ribari tražili obustavu ispitivanja podmorja

protest-ribari

Građanski aktivisti okupljeni oko grupe SOS za Jadran jučer su u barskoj marini zajedno sa sportskim i profesionalnim ribolovcima, te s roniocima, poslali novi apel da se zaustave ispitivanja podmorja u potrazi za naftom.

Ekolozi su ukazali da se ovakvim istraživanjima, za koja se koriste takozvani zračni topovi, nanosi ne samo ogromna šteta po morsku floru i faunu, već se ulazi i u zonu izrazitih seizmičkih rizika jer se ispitivanja izvode u blokovima u kojima je 1979. bio epicentar razornog zemljotresa koji je nanio strahovita razaranja širom Crnogorskog primorja.

Sportski ribolovac Miloš Dašić iz Bara, ekolog Nataša Kovačević iz podgoričkog Green Home, ronilac Zoran Docić iz Ucinja, te Barani profesionalni ribar Dragoljub Bajković i građanski aktivist Mirsad Kurgaš, poručili su da se sva ova ispitivanja provode pod velikim velom tajne, da se o njima javnosti predočava vrlo malo i to samo selektivne informacije, a da su na drugoj strani štete za državu “i budućnost naše djece” po svim parametrima nemjerljive.

Oni su ukazali i da se ovakvom zaštitom Jadrana od bušenja ujedno brani i ustavna odrednica Crne Gore kao ekološke države, napominjući da turizam i naftne bušotine nikako i nigdje ne idu zajedno.

Protest je transparentima s ispisanim parolama podržalo oko 30 građana, kao i ribari koji su ih istaknuli na svoje čamce. Aktivisti su potom isplovili iz marine u nekoliko čamaca i preko megafona informirali prolaznike na Šetalištu kralja Nikole da svi trebaju stati u zaštitu mora kao najvrjednijeg resursa.

/R.Petrić/

Najčitanije