16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Riječki studenti projektovali i sagradili plovilo na solarni pogon

Riječki studenti projektovali i sagradili plovilo na solarni pogon
Foto HRT

Kako projektovati i sagraditi energetski učinkovito plovilo, te otići s njime na prestižnu utrku u kneževinu Monaco, sada već dobro znaju studenti i inženjeri riječkog Pomorskog fakulteta. Cilj natjecanja je razvoj novih oblika plovila, hidrokrila i alternativnih pogonskih sustava, koristeći samo čiste izvore energije.

Adria Energy Class Boat “Vilson” katamaransko je plovilo na solarni pogon, dugo 5 i široko 2 i pol metra od biorazgradivih materijala. Dizajnirano je za međunarodno natjecanje u Monacu na kojemu sudjeluju inovativna plovila pogonjena energijom iz obnovljivih izvora. Izradilo ga je 20-ak studenata i inženjera riječkog Pomorskog fakulteta pod okriljem riječke Udruge primijenjenih tehničkih znanosti. I nazvalo Vilson.

– Vilson smo dali ime iz razloga što je jedan član naše Udruge Marino Mikelić – njegov pradjed je bio prvi na otoku Krku otvorio obrt konopa, te ujedno mislim i posljednji u Europi, objašnjava Nora Mišković, inženjerka brodogradnje i kuma broda.

Znakovito ime za ambiciozni projekt rođen u utrobi fakultetske radionice Torpedo nakon više od 3000 radnih sati.

– Mali projekt unutar većeg projekta bila je izrada ovih katamaranskih trupova. I to je bio izazov sam po sebi, pošto nitko od nas nije imao pretjerano iskustva s ovako velikim infuzijama i na kraju spajanjem tih dviju polovica, ali mislim da smo na kraju uspjeli napraviti jako dobar posao i ovo su u potpunosti funkcionalni trupovi, ispali su 95 posto kako smo htjeli, kaže voditelj projekta Martin Mozetić.

Zatim su od laganih i čvrstih karbonskih vlakana i bio-epoksidne smole izradili kokpit s dvije poprečne cijevi koje drže cijelu konstrukciju; sjedalo, bateriju, motor i kompletnu elektroniku.

– Ova forma kokpita je napravljena s namjerom da je samoodrživa. Ta forma znači, kada se stavila pregrada i sva predviđena ojačanja – ona sama sebe drži i kokpit da se ne izvija i da je on dovoljno čvrst kada vozač ulazi i izlazi, i u biti da drži sve ostalo što treba. U međuvremenu smo kupili novi motor za ovu godinu jačine 11 kilovata. To je u biti skoro duplo jače od motora koji smo imali prošle godine i na prvom testiranju je to i pokazao, kaže Mozetić.

A umjesto klasične sajle za skretanje, prešli su na laganu hidrauliku koja olakšava manevriranje. Također, umjesto tvorničkih baterija, izradili su svoje, dvostruko lakše. Sve što su zamislili, kažu, i ostvarili su.

– Prvenstveno, ovo plovilo je napravljeno za natjecanje Monaco Energy Boat Challenge u kojem imamo zadana tehnička pravila i propozicije u kojima plovilo mora biti katamaranske izvedbe, sličnog oblika i dizajna unutar dimenzijskih ograničenja, naravno, i tehničkih karakteristika. Tako da, evo, to je dosad naše najkompliciranije i najbolje plovilo. Smatram da smo nakon 5 godina proizvodnje i razvoja došli do neke formule kako napraviti idealno glatko i lagano plovilo za natjecanje, kaže Ljubomir Pozder, mentor projekta i predsjednik Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Rijeka.

Šesto plovilo dosad

Vilson im je šesto plovilo dosad i sjajan rezultat suradnje između akademskih institucija i udruga. Projekt primarno razvijen kako bi studenti spojili teorijsko znanje i praktične vještine.

– Stručni razvoj itekako će im otvoriti vrata ka nekom budućem zapošljavanju, bit će zasigurno spremniji ususret novim tehnologijama koje nas čekaju i okružuju već danas, i moram istaknuti – oni su odškrinuli vrata znanstveno-istraživačkog rada, jer kroz ovaj projekt, radeći ova plovila, napisani su znanstveni radovi koji su publicirani u znanstvenim časopisima i ujedno izlagani na međunarodnim konferencijama, napominje Srđan Žuškin, prodekan za stručno usavršavanje i razvoj na Pomorskome fakultetu Rijeka.

Veliku pohvalu zaslužuje i njihov studentski aktivizam, odnosno istinska želja da zajedno rade i svake godine izgrade bolji brod.

– Dosta je uloženo – novaca, resursa, radnih sati, znoja, krvi, suza, tako da iskreno očekujemo ove godine nekakav dobar plasman. Možda mi je malo glupo reći da očekujemo postolje, ali s obzirom kako smo se proslavili prošle godine, i uz još veći trud, i još veće financije smatramo da ove godine bi moglo biti nešto, kaže Vinko Grubišić, pomoćnik voditelja u projektu i liječnik tima u Monacu.

Ovo im je četvrto natjecanje u Monacu; 2021. godine za zalaganje i trud od žirija su dobili posebnu nagradu, a lani su bili ukupno četvrti u energy klasi među konkurentima iz cijeloga svijeta. Kako su prošli ove godine možda se u ovom trenutku već zna. U svakom slučaju Vilsonu i ekipi – držali smo “fige”!

Izvor:HRT

Najčitanije