35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kontrola inspekcije u H.Novom – Nema izdavanja računa, kupališta bez spasioca…

Herceg Novi – plaža Milašinovića – foto Flicker

Veći broj turista u Crnoj Gori znači i jaču kontrolu inspekcije. Turistička, sanitarna i tržišna ovih dana na primorju imaju posla. U Herceg Novom bilježe i brojne nepravilnosti među kojima su neizdavanje fiskalnih računa, nedostatak spasilaca. Maloljetnici nemaju slobodne dane, a rade i poslije 22 sata što je kažnjivo, javlja RTCG.

Da li se izdaju fiskalni računi-imaju li plaže spasioce, a zaposleni sanitarne knjižice, koliko i kako rade maloljetni sezonci – kojih je ove godine više nego ikad – provjeravaju između ostalog, ovih dana na primorju turistička, sanitarna, tržišna i radna inspekcija.

Sanja Kandić inspektorka Inspekcije rada kaže da uglavnom poslodavci ne obezbjeđuju maloljeticima dva uzastopna slobodna dana, od kojih obavezno jedan mora da bude nedjelja.

“Takođe nailazimo na anagažovanje lica mlađih od 18 godina, poslije 22 sata. Najmanja kazna koju izričemo je 2.200 eura”, kaže Kandić.

“Što se tiče turističke inspekcije u Herceg Novom najveći akcenat je stavljen na kontrolu kupališta, naravno na izdavanje računa na kupalištima, posjedovaje spasilačke službe, plažnog mobilijara”, ističe Momčilo Badnjar,  turistički inspektor

Početak intenzivne kontrole koja će trajati do kraja avgusta pokazuje da ima dosta problema – najvažnije je suzbijanje sive ekonomije odnosno kontrola neizdavanja računa.

“Za ova tri dana izvršeno je 69 inspekcijskih nadzora, od čega je bilo čak 45 nepravilnost, što je veliki broj u odnosu na broj nadzora, i izrečeno je ukupno 33.600 eura kazni, pored nas njih kontroliše i poreska inspekcija, njihove kazne su mnogo veće”, kaže Dalibor Đerić, koordinator inspekcija za Herceg Novi.

Ukupno je oko 70 inspektora u akciji – od Ulcinja do Herceg Novog gdje je u kontrole ovog ljeta njih 11 svakodnevno su suočeni sa pokušajima da se prikriju propusti.

“Često se građani bune u pogledu preventivnosti inspekcije. Ja kažem Zakon o inspekcijskom nadzoru propisuje preventivnost u vidu ukazivanja, što se tiče sive ekonomije tu svakako preventivnosti neće i ne može biti”, ističe Đerić.

Izvor:RTCG

Najčitanije