11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rijeka – Na Korzu otvorena izložba o jadranskim pomorcima na Arktiku, otkrili su rt Fiume

Riječki korzo izložba na otvorno – foto Novi List

U austrougarskoj pomorskoj ekspediciji koja je otkrila Zemlju Franje Josipa prije 150 godina sudjelovalo je 12 hrvatskih mornara, većinom s Kvarnera.

Na panoima na riječkom Korzu, ispred Gradske vijećnice, otvorena je izložba “Jadranski pomorci na Arktiku”, koja se može razgledati do 17. ožujka, prenosi Novi list.

Organizator izložbe je Lions club Quarneroli Lovran u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – Podružnica Rijeka.

-Izložba “Jadranski pomorci na Arktiku”posvećena je 150. obljetnici austrougarske polarne ekspedicije, tijekom koje je otkriven i otočni arhipelag Zemlja Franje Josipa, na kojem otada postoji i rt Fiume, kao i 140. obljetnici Prve međunarodne polarne godine.

U ekspediciji je, od 24 člana posade, sudjelovalo i dvanaest hrvatskih mornara, većinom s Kvarnera, koje su vođe ekspedicije nazvali Quaerneroli, označavajući time izuzetno sposobne pomorce.

Izložbom se želi ukazati na doprinos hrvatskih mornara ovom istraživanju te naglasiti važnost hrvatske pomorske tradicije i baštine, kao i činjenicu da su mnogi hrvatski pomorci svojim djelovanjem ostavili trag i u iseljeništvu, rekla je predsjednica Lions cluba Quarneroli Lovran Aleksandra Hajduković de Borzatti.

Riječki korzo izložba na otvorno – foto Novi List

Autor izložbe koja veliča hrvatske mornare i njihov doprinos tom istraživanju, Miljenko Smokvina, istaknuo je kako je ova izložba doprinos očuvanju bogate pomorske baštine Hrvatske, projekt koji već deset godina podupire Lions club Quarneroli Lovran, a u sklopu kojega su diljem Kvarnera već postavljene spomen ploče pomorcima koji su sudjelovali u ovoj ekspediciji, a s tim će se nastaviti i u budućnosti.

U ime suorganizatora izložbe, Hrvatske matice iseljenika, nazočnima na otvorenju obratila se Barbara Buršić, koja je rekla kako se Hrvatska matica iseljenika uključila u ovaj iznimni projekt jer on prenosi javnosti bogat dio hrvatske pomorske tradicije.

“Odabir pomoraca s Jadrana za ovu ekspediciju bio je argumentiran time da jadranski pomorci poznaju buru, zimske oluje i snijeg sjevernog Jadrana, da su snažni, hrabri i snalažljivi, odlični u svim uvjetima”, rekla je Buršić.

Dodaje kako su mnogi hrvatski pomorci nakon završetka svoje mornaričke karijere završili u iseljeništvu.

Izložbu i projekt “Jadranski pomorci na Arktiku” podupire i Grad Rijeka, ispred kojeg se nazočnima obratio pročelnik za kulturu Ivan Šarar, koji je rekao kako je ova izložba dio bitke protiv zaborava ovakvih priča o bogatoj hrvatskoj baštini te kako se nada da će ta priča dobiti svoj nastavak u obliku knjige.

U sklopu izložbe i projekta “Jadranski pomorci na Arktiku”, u utorak, 14. marta u 18 sati u Gradskoj vijećnici autor izložbe Miljenko Smokvina i suradnik Milorad Stanić prezentirat će izložbu i promovirati pretisak knjige Petra Kuničića “Hrvati na ledenom moru” iz 1893. godine.

Izložba “Jadranski pomorci na Arktiku” bit će postavljena od 17. do 31. marta na Sveučilišnom kampusu na Trsatu.

Izvor:Novi list

Najčitanije