21 C
Kotor

Slušaj online radio

Rimski mozaici predstavljeni u Arheološkom muzeju Narona

U Arheološkom muzeju Narona, Vid – Hrvatska u petak 4. maja otvorena je gostujuća izložba 10. godišnjica arheološkog lokaliteta Rimski mozaici, Risan.

Uvodnim govorom obratio se direktor Arheološkog muzeja Narona, Toni Glučina, kao i direktorica Turističke organizacije grada Metkovića, Magdalena Medar Ujdur.

O samoj izložbi i arheološkom lokalitetu Rimski mozaici govorili su predstavnici Turističke organizacije opštine Kotor.  Putem informativnih panoa predstavljeni su ostaci vile iz drugog vijeka sa pet mozaika i dva nova mozaička fragmenta, među kojima je i jedinstvena predstava boga sna Hipnosa, te je premijerno prikazan  i film „Antički Risan“ autora Ranka Maraša, uz istoimenu brošuru.

Izložba arheološkog lokaliteta Rimski mozaici

U istraživanjima i prezentaciji lokaliteta učestvovali su Centar za istraživanje antikviteta južno-istočne Europe iz Varšave kao i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Inače, lokalitet Rimski mozaici poglašen je najboljim turističkim lokalitetom u Crnoj Gori te mu je dodijeljena nagrada Wild Beauty Award 2016. Ove godine se obilježava i deseta godina otvaranja lokaliteta za javnost, pod upravljanjem Turističke organizacije Kotor

Izložba će u Arheološkom muzeju Narona biti otvorena do 14. maja.

Muzej Narona izlozbena dvorana 2

Arheološki muzej Narona se nalazi u Vidu, mjestu u neposrednoj blizini Metkovića, a izgrađen je nad augusteumom, hramom posvećenom božanskom Augustu.

Tokom 1995. i 1996. na lokalitetu Plečašove štale provedena su arheološka istraživanja koja su rezultirala senzacionalnim nalazom ostataka rimskog hrama – Augusteuma i 17 mramornih skulptura nadnaravne i naravne visine. Ovaj nalaz potakao je ideju o zajedničkoj prezentaciji ovog jedinstvenog arheološkog lokaliteta kako arhitektonskih ostataka tako i drugog brojnog arheološkog materijala.

Kamen temeljac za budući muzej položen je 19. jula 2004., a Arheološki muzej Narona osnovan je uredbom Vlade Republike Hrvatske 2005., te je nakon iznimno složenih građevinskih radova svečano otvoren 18. maja 2007., kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ. Takav način prezentacije arheološkog lokaliteta obogatio je muzejsku ponudu Hrvatske i ima malobrojne paralele u europskim i svjetskim razmjerima.

Muzej je do sada tri puta nagrađivan. Nagradu „Vladimir Nazor“ dobio je arhitekt Goran Rako za projekt Muzeja, „Cemexovu“ nagradu za izgradnju dobila je tvrtka MGA iz Metkovića, a Arheološki muzej Narona dobio je nagradu Hrvatske turističke zajednice „Plavi cvijet“ za poseban doprinos obogaćenju turističke ponude Hrvatske.

Najčitanije