19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – Duhovno veče “Njegoš i Rusija”

“Njegoš i Rusija” naziv je duhovne večeri koja je održana u petak u porti crkve Svetog Petra i Pavla u Risnu.

O Njegošu i Rusiji govorili su akademik Siniša Jelušić, prof. Dmitrij Talankin i doc. dr Pavle  Popović koji je bio incijator i organizator ove zanimljive večeri.

Kako se čulo nije slučajno što je ovo duhovno veče organizovano u Risnu, gradu u kojem je Njegoš često boravio.

Akademik Siniša Jelušić govorio je o istorijskom aspektu veza Njegoša i Rusije, kao najvećem misliocu i pjesniku sa ovih prostora, o dubini Njegoševog mišljenja kao mladog pjesnika, o Bogu i čovjeku, sa čuvenim pitanjem iz Gorskog vijenca: „Što je čovjek, a mora biti čovjek“.

„Nažalost, Njegoš se svjesno potiskuje iz horizonta naše misli, ne bih se iznenadio da za koju deceniju ni naši najmlađi ne znaju ništa ko je naš najveći vladar i vladika Petar II Petrović  Njegoš“ – kazao je Jelušić.

On je podsjetio da početak obrazovanja u Crnoj Gori počiva na ruskoj literaturi koja je donesena iz Rusije i vezuje se za Njegoševa putovanja u Rusiju 1833. godine kada je hirotonisan za vladiku, i drugo putovanje 1836. godine.

„Velika izdašna finansijska pomoć Rusije koju Njegoš dobija u jednom dužem periodu, uticala je da tada započne prvi snažni kulturni i prosvjetni razvoj Crne Gore, a zato se vezuje i nabavka štamparije u San Petersburgu“ – kazao je Jelušić.

Njegoš i Rusija

Prof. Dmitrij Talankin svoje izlaganje je započeo pitanjem i odgovorom: “Ko je Njegoš? Njegoš je narod i narod je Njegoš!”

„Mladi ljudi danas u Crnoj Gori imaju problem identiteta. Ko je Crnogorac? Crnogorac je čovjek koji je čitao, pamti i poštuje Njegoša“ – poručio je Talakin.

Doc. dr Pavle  Popović govorio je o molitvi koja je česta i glavna tema kod Njegoša i prisutna je u mnogim njegovim stihovima.

„Vodeća maksima o vječnoj prisutnosti Njegoševoj nije slučajno iskazana već predstavlja riznicu estetskih i moralnih vrijednosti, trajnu svjetlost koja čisto i jako obasjava naše puteve…“- kazao je između ostalog Popović, koji je na kraju kazivao stihove svoje nagrađene pjesme „Molitva“.

Jelušić: Nismo se naučili dijalogu, toleranciji, poštovanju onoga drugoga koji drugačije misli
Njegoš i Rusija

U interakciji sa publikom koja je prisustvovala duhovnoj večeri „Njegoš i Rusija“, odgovarajući na brojna pitanja, akademik Jelušić je istakao da je Njegoš mnogo dublji suptiliniji umjetnik.

„Kod Njegoša mnoge tačke se prepliću i u tom smisliu je vrhunski umjetnik, ali oni koji su drugačiji, drugačije misle, kod njega imaju izuzetno važnu ulogu. Nažalost, danas u Crnoj Gori onog koji drugačije misli treba likvidirati, on nam ništa ne treba. Mi se još nismo naučili dijalogu, toleranciji, poštovanju onoga drugoga koji drugačije misli…

Materijalno je danas dominanta koja pokriva sve drugo. Vrijednost nije biti već u onome imati, što je pogubno za kulturu. Taj liberalni koncept vodi propasti i duha i kulture“ – zaključio je Jelušić.

Izvor:M.M.

Najčitanije