21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – otvorena izložba artefakata i promovisana knjiga „Mozaici na području Kotora“

U organizaciji Turističke organizacije opštine Kotor danas je otvorena Izložba risanskih artefakat i promovisana knjiga „Mozaici na području Kotora“, na lokalitetu Rimski mozaici u Risnu.

Posjetioci su bili u prilici da vide samo neke reprezentativne artefakte nađene na lokalitetu Carine (Risan) u toku dugogodišnjih arheoloških istraživanja, u kojima su bili uključeni arheolozi Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, područno odjeljenje Kotor sa arheolozima Univerziteta Varšava iz Poljske.

Načelnik Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, područnog odjeljenja Kotor, Boris Kustudić posebno se zahvalio zaposlenicima na Rimskim mozaicima na dugogodišnjoj saradnji, a koji su organizovanjem ovakve izložbe pružili šansu  da stručnoj i kulturnoj javnosti pokažu pronađene izuzetno vrijedne artefakte.

Kustudić je kazao da se saradanja sa Rimskim mozaicima u Risnu neće završiti ovom izložbom, već da će i ostali artefakti, stariji i značajniji iz ranijih perioda koji se trenutno čuvaju u depoima Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore biti izloženi u adekvatnim vitrinama, kako se to radi svugdje u svijetu i prikazana široj publici.

Izložbu artefakata pratila je izložba fotografija autora arhologa Varšavskog univerziteta Januša Reclava (Janusz Reclaw).

Izložba – Risanski artefakti – foto Boka News

Ono što je novo, intresantno i vrijedno pažnje od ove godine je to da na Rimskim mozaicima su iloženi originalni i autentični suveniri rađeni po uzoru na artefakte koji su danas izloženi, novac (II druga polovina v.p.n.e.), keramika, amfore, itd.  koje su radili pacijenti Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti.

Publici je danas predstavljena knjiga “Mozaici na području Kotora”, čiji je izdavač Turistička organizacija opštine Kotor.

„Knjiga je rezultat jednog dugotrajnog rada, dakle, proizvod saradnje kulturnih institucija i TO Kotor. Ovo je primjer kako dobra i kvalitetna saradanja može rezultirat dobrim projektom. Naše bogatsvo na ovom područiju je ogromno i naša obaveza je prije svega, kao nekoga ko ostvaruje prihod od turizma da uputi sve zainteresovane i pruži im pomoć u ostvarivanju saradnje sa stručnim licima, kako projekti i nalažu…“ – kazala je direktorica To Kotor Ana Nives Radović.

Knjiga je fokusirana na Rimskim mozajicima u Risnu, mozaik nad portalom crkve Svetog Nikole u Kotoru  i mozaik u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

Izložba – Risanski artefakti foto Boka News

Autor dizajna i fotografija prof. dr Stevan Kordić  izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao u ovom projektu.

„Meni je jako drago što je TO Kotor prepoznala potrebu da se na ovaj način segmenti vrijedne kulturne baštine koji i nisu toliko pod svjetlima pozornice, istaknu, da se skrene pažnja na njih da se popularizuju…“ – kazao je Kordić.

Tekst je pisala Jasminka Grgurević, konzervator savjetnik, tiraž je 200 primjeraka.

U muzičkom dijelu programa nastupili su duo Anđela Vukčević – flauta i Dejan Krivokapić – klavir.

Izvor:M.M.

Najčitanije