16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rishi Sunak i službeno postao novi britanski premijer

Rishi Sunak

Rishi Sunak i službeno je postao novi britanski premijer. Kralj Charles imenovao ga je na tu dužnost nakon što je prihvatio ostavku Liz Truss, koja je na dužnosti provela samo 49 dana.

Novog čelnika konzervativaca Charles je pozvao da sastavi vladu kada su se u utorak sastali u Buckinghamskoj palači, nakon što je Truss otišla s dužnosti kao premijerka s najkraćim mandatom u povijesti.

Sunak (42) prvi je hinduistički premijer Ujedinjenog Kraljevstva, prvi azijskog podrijetla i najmlađi u više od 200 godina.

On je već treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, sa zadaćom da obnovi stabilnost zemlje koju već godinama potresaju politička i gospodarska previranja.

Stojeći ispred svojeg novog ureda u Downing Streetu 10, Sunak je odao priznanje Liz Truss, čiji je gospodarski program potresao tržišta, ali i gotovo ukorio Borisa Johnsona kazavši da mandat koji su konzervativci dobili na izborima 2019. nije vlasništvo samo jednog čovjeka.

– Želim odati priznanje svojoj prethodnici Liz Truss. No počinjene su neke pogreške. Ne zlonamjerno, upravo suprotno, ali ipak pogreške, rekao je.

– A ja sam izabran za vođu svoje stranke i vašeg premijera jednim dijelom da ih popravim. I taj posao počinje odmah. Stavit ću gospodarsku stabilnost i povjerenje u srce vladine agende. To znači da će biti teških odluka, dodao je.

Sunak je također osudio rat koji Rusija vodi u Ukrajini, dajući potporu Kijevu. Kvalificirao je invaziju koju je pokrenula Rusija u veljači kao užasan rat koji se mora završiti uspjehom.

Rishi Sunak rekao je da će njegova vlada imati integritet, profesionalizam i odgovornost na svim razinama. Obećao je da će pridobiti povjerenje britanske javnosti.

Istaknuo je da ga nije zastrašio zadatak koji je pred njim jer je spreman voditi zemlju u budućnost.

– U potpunosti shvaćam koliko je situacija teška i također razumijem da moram raditi kako bih vratio povjerenje nakon svega što se dogodilo, rekao je.

– Sve što mogu reći jest da nisam uplašen. Poznajem visoku dužnost koju sam prihvatio i nadam se da ću ispuniti njezine zahtjeve, nastavio je.

Bivša premijerka Liz Truss rekla je u utorak da zemlju čekaju bolji dani.

– Naša zemlja nastavlja se probijati kroz oluju. Ali ja vjerujem u Britaniju. Vjerujem u britanski narod. I znam da dolaze bolji dani, rekla je Truss u posljednjem govoru ispred svojeg ureda.

Nakon toga otišla je kralju i formalno podnijela ostavku.

Truss je zaželjela svojem nasljedniku Sunaku sve najbolje na novoj dužnosti te naglasila da i dalje vjeruje u ideologiju visokog rasta i niskih poreza koju je pokušala provesti.

– Nije da se ne usudimo zato što je teško. Teško je zato što se ne usudimo, zaključila je citirajući Seneku.

Sunaku čestitke iz Bruxellesa, Washingtona, Pariza i Berlina, potpora Johnsona

Novi britanski premijer dobio je u utorak čestitke za izbor iz Bruxellesa, Washingtona, Pariza i Berlina, dok mu je bivši premijer Boris Johnson, koji je razmišljao o povratku na staro mjesto, dao svoju potporu, javljaju agencije.

Europska unija računa na snažne odnose s Britanijom, uz puno poštovanje sporazuma postignutih nakon njenog izlaska iz bloka, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

– U ovim vremenima kada je naš kontinent na ispitu, računamo na snažne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom kako bismo obranili naše zajedničke vrijednosti, uz puno poštovanje naših sporazuma, poručila je Von der Leyen na Twitteru i čestitala Sunaku postavljanje za novog premijera Britanije.

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je Sunaku, uz poruku na Twitteru da “se veseli jačanju suradnje na pitanjima ključnim za globalnu sigurnosti i napredak, uključujući nastavak naše snažne potpore Ukrajini”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je čestitao Sunaku i u poruci na Twitteru dodao da bi želio surađivati s njim na zajedničkim izazovima kakav je rat u Ukrajini.

Čestitke novom britanskom šefu vlade uputio je i njemački kancelar Olaf Scholz rekavši da se veseli suradnji “bliskih prijatelja”.

– Čestitke Rishi Sunak! Veselim se perspektivi nastavka naše suradnje i partnerstva unutar NATO-a i G7 kao bliskih prijatelja, poručio je.

Bivši premijer Johnson uputio je čestitke Sunaku, s kojim je imao zategnute odnose.

– Čestitke Rishiju Sunaku na ovaj povijesti dan, ovo je trenutak da svaki konzervativac da punu potporu našem novom premijeru, napisao je Johnson.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije