15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Foto storija o istoriji željeznice u Boki Kotorskoj

Željeznica u Boki Kotorskoj

Storiju o istoriji željeznice u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini ispričanu fotografijama publika u Herceg Novom od može pogledati u foajeu dvorane „Park“.

Postavka autora Josipa Vebera dopunjena je zahvaljujući saradnji sa njemačkim kolekcionarima i izložbom je predstavljena Novljanima, kao i gostima koji će posjetiti dvoranu tokom svečanosti posvećenih Danu opštine Herceg Novi.

Nostalgija za prugom motivisala je velikog ljubitelja željeznice, Josipa Vebera da o njoj saznaje, čita i piše, a značaj željeznice za razvoj grada i kvalitet prikupljenog materijala podstakli su Opštinu Herceg Novi da podrži njegov rad, kazao je predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović otvarajući izložbu.

Željeznica u Boki Kotorskoj

„Iako je željeznica ukinuta još 1968. godine, tragovi vremena kada su kroz Novi huktali vozovi za nas su značajni i danas – istorijski, kulturološki i turistički. Pruga nam je ostavila jedno od najljepših šetališta na Jadranu, kao i zdanja i tunele koji su sjajni primjeri arhitekture iz tog perioda. Ona nas danas ponovo povezuje za regionom, zahvaljujući prekograničnom projektu „Ćiro 2“ koji je osmišljen na tragu ideje o valorizacji nekadašnje uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi, a u cilju osavremenjavanja turističke ponude grada, posebno imajući u vidu rastući trend biciklizma“, kazao je Otović.

Željeznica u Boki Kotorskoj

O istoriji željeznice u Herceg Novom govorili su novinarka i književnica Olivera Doklestić i arhitekta Vuk Čvoro, oboje ljubitelji željeznice koju su u prethodnom periodu sarađivali sa autorom izložbe, Josipom Veberom.

Najčitanije