12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Roboti, senzori i dronovi pomažu inspekciji u jadranskom podmorju

Morski dron

Jadransko more naš je prirodni biser i izvor dobre zarade, no učestala zagađenja i prekomjerni ribolov onečišćuju taj vrijedan ekosustav i prijete izumiranju 60-tak vrsti riba. Djelotvornija zaštita Jadrana cilj je hrvatsko-talijanskog projekta “InnovaMare” financiranog europskim novcem. Kruna dvogodišnje suradnje je Digitalni inovativni Hub u Šibeniku koji postaje tehnološko središte zaštite Jadrana.

Roboti, senzori i dronovi itekako su vrijedni pomagači u inspekcijskom nadzoru jadranskog podmorja.

– Ta autonomna vozila mogu ići na misiju u uvale, skenirati i vidjeti koliko je uništenje od strane nautičara i snimiti brodove kamerom i uhvatiti registracije ako bi se išlo u smjeru kažnjavanja, za HRT Dnevnik rekao je Mateo Ivanac, voditelj projekta InnovaMare HGK.

U više od pet i pol milijuna eura vrijedan projekt Hrvatske gospodarske komore “InnovaMare” uključeno je 14 hrvatskih i talijanskih znanstvenih institucija i tvrtki.

– Želimo ubrzati projekte kako bi zaštitili Jadran, spasili vrijedan ekosustav i unaprijedili ekonomski napredak priobalja, kazao je Pierfrancesco Sacco, talijanski veleposlanik u RH.

Otpad i kanalizacija najviše onečišćuju morski ekosustav, tvrde stručnjaci.

– U Jadranu imamo više od 7 tisuća živih vrsta, a prijetnje koje su svima poznate su nagli razvoj turizma i klimatske promjene i događa se da pojedine vrste polako izumiru, objasnio je Frane Urem, profesor, Veleučilište Šibenik.

Očuvanje Jadrana i plava ekonomija za nas su itekako važni jer turizam, ribarstvo, akvakultura i brodogradnja zapošljavaju čak 170 tisuća radnika.

– Plava ekonomija je prepoznata kao jedna od ključnih industrijskih niša unutar regionalnih vrijednosti prema kojima će se usmjeravati bespovratna sredstva za tvrtke koje se hoće povezati u stvaranju inovativnih proizvoda, rekao je Urem.

Ministar najavljuje nove natječaje do kraja godine za dodjelu 500 milijuna eura potpora za projekte zelene tranzicije jadranske, primorske i sjeverne Hrvatske.

Izvor:HRT
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije