12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rokova etno zbirka kojoj je udahnuo novi život…

„Moj hobi je etno kolekcionarstvo, sakupljanje starih stvari, eksponata, još od moje osme, devete, godine. Uvijek sam donosio kući stare stvari, kupovao ih, mijenjao sa drugim ljudima“ kaže naš sagovornik Roko Perušina iz Tivta.

Roko ima zavidnu etno-zbirku, kolekcionar je, sakuplja stare stvari i eksponate kojima je  udahnuo novi život.

U porodičnoj kući na Seljanovu, skoro je sve spremno za otvaranje muzeja. Drugi hobi mu je sakupljanje malih, originalnih flašica pića, u narodu poznatijih kao „unučići“.

„Eksponate sakupljam skoro šezdeset godina. To me potpuno fascinira. Istražujem čemu su služili, od kojeg su materijala, iz kojeg su vremena… Pošto privatno radim kao stolar, često obilazim razne kuće, pa naiđem na interesantne stvari, koje uglavnom otkupim ili dobijem na poklon. Jedan dio tih eksponata se nalazi u staroj konobi u Tomičićima, a drugi dio je u kući na Seljanovu, gdje je u pripremi Porodični muzej“ priča naš sagovornik.

Etno zbirka – Roko Perušina

Za mene jako zanimljiv eksponat, koji se nalazi u mojoj zbirci, potiče sa broda „Franc Jozef“ koji je potopljen u Boki Kotorskoj. Ekipa ronilaca iz Italije i „Brodospasa“ iz Splita, vadila je topove sa broda za muzej na Cetinju i tada je iz strojarnice broda izvadila i kocke briketa uglja. Kocka koja se ložila na brodu je bila teška tri kilograma i na njoj piše patent „Cardif“.

Na Mamuli sam našao odbačeni glavni klav sa vrata logora Mamula koji su vandali izvadili i bacili. Ako se, kako su kazali, napravi neka memorijalna soba na Mamuli, spreman sam ga dati, vratiti gdje je bio, kaže Roko.

Ovim putem, naš zanimljivi sagovornik, poziva sve ljude koje bi njegova muzejska zbirka mogala interesovati, da dođu da je pogledaju. Smatra da nema svrhe držati sve to što je prikupio u prethodnih šezdeset godina, zatvoreno i daleko od očiju javnosti. O plaćanju posjeta budućem muzeju, nije razmišljao!

Veliki dio eksponata je već izložen i postavljen. Ima ih još koje treba konzervirati i pripremiti. Među njima su i slike svetaca, a jedna od njih je iz hiljadu šeststo i neke godine i treba je restaurirati i zaštiti. Osim slika, u Rokovoj kolekciji ima dosta oružja, kubura, pušaka, sablji, mlinaca za kafu, pegli na žar, ključeve konoba, vage, škrinja, starog posuđa, alata, a tu su i ukrasi iz Aleksandrije stari 150 godina koje je njegov prađede kao pomorac donosio. Tu se mogu naći i stari radio, alat, pošade, ženska crnogorska nošnja, bokeška nošnja, mape, knjige…

Etno zbirka – Roko Perušina

Za svaki eksponat Roko ima priču na koji je način došao do njega, kako ga je restaurirao i udahnuo mu novi život.

Sve ovo čini impozantnu muzejsku kolekciju etno-materijala sakupljenog na jednom mjestu, koja u sebi nosi umjetničku, istorijsku i kulturnu vrijednost bogatog nasljeđa Boke Kotorske.

Više fotografija na našoj facebook strani.

/Miro Marušić/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Najčitanije