16 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronilački klub ‘Murter-Kornati’ dobio podršku Ine za projekt ‘Pronađi perisku!’

Ronioci – Foto: Šibenski portal

Ronilački klub ‘Murter-Kornati’ za svoj projekt ‘Pronađi perisku!’ dobio je podršku Ine kroz program Zeleni pojas 2022 u sklopu kojeg je kompanija provela natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata, piše Šibenski portal.

– Na natječaj je pristiglo 280 prijava, a naš je projekt jedan od 11 izabranih za sufinanciranje. Ovom prilikom u ime kluba zahvaljujemo Ini što je prepoznala vrijednost našeg projekta i važnost pronalaska i očuvanja plemenite periske – izjavio je predsjednik kluba Marko Kovačev.

Projekt ‘Pronađi perisku!’, kako i sam naziv govori, odnosi se na pronalaženje, identificiranje i očuvanje potencijalno živih jedinki strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske, Pinna nobilis. Plemenita periska najveći je mediteranski školjkaš, endem Sredozemnog mora, koji nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. U Jadranskom moru se može pronaći najčešće na dubinama između 0,5 metara i 30 metara dubine. Može narasti do 120 centimetara te ima važnu ulogu u ekosustavu kao morski filtrator, a na njenim ljušturama obitavaju brojne druge biljne i životinjske vrste. Još u 2016. godini, na obali Španjolske, pojavio se masovni pomor plemenitih periski, a prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora utvrđena je u svibnju 2019. godine. Od tada, zaraza se jako brzo proširila i zahvatila cijelo Jadransko more u kojem i danas bilježimo masovna ugibanja plemenite periske.

Inače, očuvanost i budućnost plemenite periske i dalje je nesigurna te još uvijek nije utvrđena učinkovita metoda kojom bi se mogao spriječiti pomor i širenje zaraze. Posljednjih dana možemo pratiti vijesti o ‘povratku’ i oporavku plemenitih periski. Tako je i Ronilački klub ‘Murter-Kornati’ dobio dojavu od lokalnog stanovništva da su se na području Murterskog mora, gdje je zabilježena nekadašnja iznimno gusta populacija plemenitih periski, pojavile nove mlade jedinke plemenite periske što ih je i potaklo na prijavu ovog istraživačko-edukativnog projekta.

Najčitanije