17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

‘Ronilački vodič po Jadranu‘ Gorana Butajle, opisuje čak 130 lokacija

Ronilački vodič

Iz štampe je ovih dana izašla dugoočekivana knjiga “Ronilački vodič po Jadranu”, autora Gorana Butajle, koja na čak 343 stranice donosi sve o 130 ronilačkih lokacija širom hrvatske obale i otoka, podijeljenih u pet logičnih ronilačkih zona: Istra, Kvarner, sjeverna, srednja i južna Dalmacija.

Osim tih  pet velikih poglavlja, pronaći ćete još četiri poglavlja o temama koje su u uskoj vezi sa ronilaštvom, a to su Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj, zatim Duboke olupine Jadrana sa posebnim osvrtom na legendarne olupine Szent Istvana i aviona B 17 na Visu. Slijedi i poglavlje o antičkoj kulturnoj baštini, te o crvenom koralju. Kao što je spomenuto, knjiga je namijenjena rekreativnim roniocima pa je tako i velika većina lokacija onih do 40 metara dubine.

Koncept knjige je takav da obrađuje ronilačke lokacije koje su dostupne velikoj većini današnjih ronilačkih zaljubljenika, a to su još uvijek sportsko – rekreativni ronioci. Jadransko podmorje u svojim dubinama krije i pozamašan broj dubokih olupina, onih dostupnim samo tehničkim roniocima, ali za ovu priliku su one ipak izostavljene, odnosno informativno su spomenute su u jednom od poglavlja.

Dodajmo na kraju da je cijena knjige 49 eura.

Najčitanije