10 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronioci slučajno pronašli olupinu Octavian

Octavian

Američki ronioci u blizini New Yerseya pronašli potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata za koji se prvotno vjerovalo kako je izgubljen negdje u vodama Kanade.

Rustin Cassway i Brian Sullivan ronili su 113 kilometara od Cape Maya kada su naišli na olupinu za koju se kasnije utvrdilo da je Norveški parobrod “Octavian”. U početku su ih privukle bijele mrlje koje su se kasnije pokazale koraljnom kolonizacijom olupine. Ronioci su se vratili s pločom koja je pomogla utvrditi identitet trgovačkog broda, što je potvrdio Norveški pomorski muzej.

Kapetan Jens Dahl je, zajedno s 15 norveških i jednim kanadskim članom posade, poginuo kada je parobrod pogodio torpedo za vrijeme plovidbe u blizini Galvestona u Texasu.

Octavian je proglašen nestalim 16. januara 1942. godine. Prvotno mišljenje bilo je kako je Octavian potonuo u blizini svog odredišta u Newfoundlandu zbog napada podmornice U-203. Međutim, ovoj je teoriji mana što je predviđala da je Octavian plovio sjevernije od planirane rute. Sada se pretpostavlja kako je on jedna od mnogih žrtava podmornice U-123 koja je prijavila potonuće nepoznatog trgovačkog broda 17. januara 1942. godine u blizini mjesta na kojemu su ga ronioci i pronašli.

Tim ronilaca u kojima su Tom Packer i Mike Dudas priopćio je kako planiraju daljnje urone na olupinu te posjete obiteljima poginulih kako bi im vratili neke osobne stvari njihovih voljenih pronađene na brodu. Nastavimo li ovako, brodova koje ćemo moći nazvati “izgubljenima”uskoro više neće ni biti!

Najčitanije