17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rotari klub Kotor: Prikupljeno 6.000 eura za učešće u Global Grant projektu “Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori”  

Maskembal ROTARY klub 

Rotari klub Kotor je u duhu kotorskih karnevalskih svečanosti organizovao peti donatorski Bal pod maskama u subotu, 18. februara 2023. godine, u svečanoj sali Poslovnog centra Vukšić “D-Event”. Cilj ove manifestacije bilo je prikupljanje sredstava za učešće u medjunarodnom projektu koji će omogućiti nabavku naučne opreme za novoformiranu laboratoriju za molekularnu medicinu Naučno-istraživačkog centra pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i finansiranje postdoktorske specijalizacije u Italiji za rad u laboratoriji za molekularnu medicinu za mladog crnogorskog naučnika. Kako bi ovaj cilj bio ispunjen, Rotari klub Kotor je uspostavio partnerstvo sa Rotari klubom Bari iz Italije kroz Global Grant projekat „Rotary za preciznu medicinu u Crnoj Gori – Rotary4PM“.

Zahvaljujući učešću članova Rotary kluba Kotor, rotarijancima iz ostalih klubova i prijateljima Rotarija, prodaji lutrije i pojedinačnim donacijama, prikupljena su sredstva u iznosu od 6.000 eura od čega će 1.000 eura biti  usmjereno ka Fondu za odgovor na katastrofe Rotari Internacionala za pomoć Turskoj i Siriji. Prikupljeni iznos uključuje i vrijednu donaciju Fonda Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora u iznosu od 1.000 eura sa koju RK Kotor posebnu zahvalnost duguje distriktnom Guverneru Nikoli Božiću.

Sponzorstva u novcu obezbijedili su: Rotari klub Bar, Rotari klub Budva, Rotari klub Ulcinj, Rotari klub Pljevlja, Rotari klub Beograd Skadarlija, Labena DOO, “All ING” doo, “A team” Vladimir Popović iz Rotari kluba Berengaria Limassol, TO Kotor, Školjke Boke, Veljko Uskoković, Dijana Dika Saveljić, Radmila Muck Radičević, Radičević Mirjana i Boris Maslovski.

Sponzori nagrada za humanitarnu lutriju su: Akvarijum Boka, restoran Ćatovića mlini, Restoran bar Teraca, Hemijska čistionica “Limili”, Uzgajalište školjki “Raškov brijeg”, frizerski salon “Olja”, Aromaterapeut Sanja Batuta, kozmetički salon “Nađa” preduzeće “All ING” doo, hotel “Cattaro”, kozmetički salon “Happy M”, frizerski salon “Helena”, poslastičarnica “Catarissimo”, stamparija “Krug”, Bar.

Među prisutnima na ovogodišnjem Balu pod maskama bili su Guverner Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Nikola Božić, dolazeći Guverner za Rotarijansku 2025-26 godinu, kao i predstavnici Rotari klubova iz Srbije, Hrvatske, Kipra i Rusije: RK Mihailo Pupin Pančevo, RK Beograd Skadarlija, RK Zenica, RK Berengarija Limasol, RK Brač i Rotarakt klub Rubinsk.

Svečanost su takodje uveličali Huan Santander, šef kancelarije UNESCO u Crnoj Gori i predstavnice Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, dr Ljiljana Vučković, šefica katedre za histologiju, i dr. Maša Ždralević, naučna saradnica u Centru za biomedicinu i šefica laboratorije za Molekularnu medicinu, kao i brojni predstavnici privrednih društava, banki i institucija iz Crne Gore.

“Ovo divno vece je praznik Rotarija i dobročinstva i dokaz da snažnije i više možemo da učinimo zajedno. Posebno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da prisustvujem dogadjaju jednog vibrantnog kluba kakav RK Kotor svakako jeste a koji je nedavno predstavljen na stranicama Rotary magazina, što predstavlja uspjeh za čitav Distrikt.” – kazao je  Guverner Nikola Božić koji je uvodnim obraćanjem otvorio Bal pod maskama. Kao osoba iz svijeta nauke, guverner Božić je takodje naglasio značaj učešća RC Kotor u projektu koji će stvoriti neophodne preduslove za dalji razvoj kadrova i multidisciplinarne saradnje, povećati izvrsnost rezultata istraživanja i unaprijediti naučne aktivnosti doktoranada i njihovo veće i značajnije učešće u radu na naučnim projektima.

“Kao što znate, RC Kotor, pored ove, realizuje niz drugih akcija usmjerenih ka lokalnoj zajednici i očuvanju tradicije. Sa tim ciljem smo nedavno poklonili Bokeljskoj mornarici Kotor dvije nove odore u vrijednosti od 2.000 eura, a do kraja ove rotarijanske godine, pored tradicionalnih akcija, planiramo da gradu poklonimo uređenje dijela oko Gurdića i javnu česmu. Nažalost, ovih dana svjedoci smo stradanja u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj i Siriji, pa se naš klub pridružio akciji koju je opština Kotor pokrenula za pobratimski grad Gaziatep, a takođe smo odlučili da dio sredstava sakupljenih od lutrije večeras usmjerimo u Distriktni fond formiran za ovu namjenu.” – istakao je ovom prilikom predsjednik RK Kotor Janko Rackovic.

Dr Maša Ždralević, kazala je da je Univerzitet Crne Gore, kao najveća i najznačajnija visokoškolska ustanova u Crnoj Gori, prepoznaje razvoj naučnog istraživanja i izvrsnosti u nauci kao jednu od strateških grana razvoja. U skladu s tim, Univerzitet je nedavno osnovao novi Institut za napredne studije (IAS), kao naučno-istraživačku instituciju koja ima za cilj da doprinese razvoju multidisciplinarnih osnovnih, primijenjenih i razvojnih istraživanja u prioritetnim naučnim oblastima, posebno u segmentu društvenih i humanističkih nauka, IT tehnologije i biomedicine.

Ona je upoznala prisutne da je cilj projekta Rotary4PM  nabavka blot i gel sistema za snimanje (40.000 USD), kako bi se nabavila kompletna oprema za biohemijsku analizu proteina.

“Ovo će nadopuniti već postojeću qPCR metodologiju i omogućiti naučnicima u Crnoj Gori da implementiraju još jednu tehniku da molekularne biologije ​​u svom radu. Projekat podrazumijeva i finansiranje postdoktorske stipendije za mladog crnogorskog stipendistu (30.000 USD) za rad u laboratoriji za molekularnu medicinu.” –  kazala je Ždralević.

“Veliku zahvalnost dugujemo Rotari zajednici u Crnoj Gori, našim prijateljima iz Rotari klubova Budva, Bar, Ulcinj, Pljevlja i Podgorica, koji su kao i uvijek prisutni u velikom broju i koji nam uvijek daju svoju nesebičnu podršku i pomoć.” – kazala je dolazeća predsjednica RC Kotor za rotarijansku 2024/2025 godinu Radmila Beća Radulović koja je vodila program svečane večeri.

Rotari klub Kotor usmjeren je ka očuvanju Bokeškog nasljeđa, običaja i tradicije i trudi se da to promoviše kroz svoje aktivnosti. Tako je i ovogodišnji Bal pod maskama bio promocija drevnog običaja održavanja karnevalskih svečanosti. Bokešku tradiciju u vidu prepoznatljivih ”Botunadi” predstavila je past predsjednica RK Kotor Aleksandra Vučković Otašević.

Uz Bokešku tradiciju, obavezno ide i klapska muzika a tu vrstu tradicije dočarala je klapa INCANTO. Bal pod Maskama imao je za temu „The Great Gatsby Style“ a za dobru atmosferu je pored klape INCANTO bio zadužen bend MK KINO KULTURA.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije