17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rozga i „Žućenica“ otvaraju Pine

Iako je njena izgradnja završena prije više od pola godine, tehnički prijem rekonstruisane i uređene gradske rive Pine u Tivtu tek se ovih dana privodi kraju.

„Sve je skoro završeno, očekuju se još samo formalni potpisi na zapisnike najdalje u ponedjeljak, pa slijedi zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole.“- kazao nam je direktor Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat Peđa Obradović. On je protekle skoro dvije godine koliko su kroz razne faze trajali radovi na Pinima, imao veoma nezahvalan posao da koordinira aktivnosti izvođača – nikšičćkog „Erlanga“ koji je drastično kasnio sa radovima, u hodu da ispravlja greške u projektu podgoričkog „Studia Synthesis“, te da nabavlja materijal i opremu za završetak posla ukupne vrijednosti preko 2,3 miliona eura, a koga su zajedno finansirali Opština Tivat i JP „Morsko dobro“ Budva.

Rekonstruisana tivatska gradska riva oštro dijeli mišljenja lokalna javnosti – dio građana pozdravlja novi, modernistički izgled „srca Tivta“, dok drugi smatraju da je riva bezlična i da je izgubila tradicionalni primorski „šmek“ jednog mediteranskog grada. U svakom slučaju, projekat po kome je rekonstrukcija urađena pokazao je brojne manjkavosti, a jedan od njih je i loše riješena drenaža, te nelogičan raspored dijela elektro-instalacija i nedostatak priključka za vodu za zalivanje zelenih površina, na što su se već žalili iz lokalnih komunalnih službi koje trebaju da održavaju Pine.

Pine pred otvaranje
Pine pred otvaranje

Obradović ističe da će se najvjerovatnije naknadno ugraditi automatski sistem za zalivanje zelenih površina na Pinima koje trenutno djeluju vrlo zapušteno jer ih tivatsko JKP još nije preuzelo na održavanje od izvođača radova. Inače, najveći dio skupog novog biljnog materijala posađenog na rivi, uništen je prije nekoliko mjeseci u velikom nevremenu kada je more potpuno poplavilo Pine, a od tada na rivi nedostaje i nekoliko novih velikih gumenih bokobrana koji su odmah oštećeni. Izvođač „Erlang“ ih još nije vratio na mjesto jer navodno, ne mogu da nađu adekvatne prohromske šarafe kojima bi bokobrane učvrstili na obalni zid. To ipak nije spriječilo vlasnike nekoliko turističkih plovila da, poput broda „Vesna V“ jedne kompanije iz Budve, počnu već koristiti dio Pina kao stalno privezište, iako je Opština Tivat čak i lokalnim tivatskim kompanijama, zabranila na na gradskoj rivi na duže vrijeme privezuju svoje brodove.

Inače, kašnjenje u rekonstrukciji Pina je produkovalo i podnošenje krivične prijave za zloupozrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi koju je protiv bivšeg i aktuelnog gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša i Ivana Novosela podnio MANS, optužujući ih da su nanijeli veliku materijalnu štetu gradum, pogotovo zbog toga što „Erlangu“ ni do danas nisu naplatili penale od 170 hiljada eura, predviđene za slučaj kašnjenja radova.

Svačenost otvaranja novouređene gradske rive i šetališta Pine u Tivtu zakazana je za 30.maj kada će se ovdje održati čuveni gastro-šou „Pjat od žućenice“, a nastupiće poznata splitska pjevačica Jelena Rozga.

Najčitanije