30 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ručni radovi u bijelom tekstilu”

 

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, u susret Međunarodnom danu žena, organizovala  je u četvrtak izložbu “Ručni radovi u bijelom tekstilu”, koja predstavlja dio bogatog nasljeđa dobrotske porodice Radimir.

Autori izložbe su etnološkinja Muzeja grada Perasta Danijela Đukić i kolekcionar Zoran Radimir.

Veliki dio predmeta iz privatne zbirke Radimir zaštićeno je pokretno kulturno dobro, a izloženi miljei, stoljnjaci, maramice, podmetači, bavarini, dječje kapice i jastučnice datiraju iz 19. i 20. vijeka. Ova izložba oslikava tradicionalnu vještinu, odnosno tradicionalni zanat koji po arhivskim dokumentima datira još iz 15. vijeka.

Poznato je da su žene trgovale čipkom, kazala je Đukić, dodavši kako se njome ukrašavao enterijer palata i crkava.

Izložba Ručni radovi u bijelom tekstilu

“Vještina se prenosila generacijama i bila je obavezan dio djevojačke spreme. Kasnije, kroz obuku učenika Domaćinske škole u Dobroti u 20. vijeku, između dva rata, učile su razne tehnike: makrame, rišelje, dobrotski vez, poentles, ratićelu, ali i mnoge druge tehnike i vještine. Element NKN je i danas vitalan, te sama vještina/ne živi/e zahvaljujući upornošću i ljubavi djevojaka i žena“, istakla je Đukić.

Izložba je posvećena nedavno preminuloj etnološkinji i rukovoditeljki peraškog muzeja Dragani Lalošević, koja se zdušno zalagala za očuvanje kulturnog nasljeđa Boke Kotorske i osnivanje Muzeja grada Kotora. Radimir, u nemogućnosti da prisustvuje otvaranju izložbe, u pismu je naglasio kako je Lalošević najzaslužnija zbog organizovanja izložbe.

“Dragana Lalošević je među prvima prepoznala kulturološku vrijednost moje zbirke, koja je 2017. godine priznata od strane Ministarstva kulture Crne Gore, dobivši status Pokretnog kulturnog dobra. Imati taj status samo po sebi ne znači mnogo. Dragana je, zato, zajedno sa njenim saradnicima i sa mnom pokušala da na pravi način valorizuje i prezentira pojedine segmente zbirke. Tako je prošle godine njenim velikim angažovanjem došlo do prve značajne izložbe velikog dijela eksponata zbirke”, naglasio je Radimir, podvlačeći Draganino veliko zalaganje za uspostavljanje kotorskog gradskom muzeja.

Izložba Ručni radovi u bijelom tekstilu

Mr Jovana Vidović, istoričarka umjetnosti i kćer pokojne Lalošević, otvarajući izložbu, kazala je kako je zalaganjem Danijele Đukić i Zorana Radimira stvorena prilika da se pobliže upoznamo ne samo sa zaostavštinom porodice Radimir, već i da sagledamo određene aspekte života, vještina i navika porodica Boke u periodu od 18. do 20 vijeka.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast na ukazanom povjerenju da večeras ja, ne samo kao istoričarka umjetnosti koja se bavi proučavanjem kulturnog nasljeđa Boke, već i kao Draganina ćerka otvorim izložbu “Ručni radovi u bijelom tekstilu”, upravo iz razloga što je moja mama tokom protekle godine veliki dio svog vremena posvetila proučavanju zaostavštine porodice Radimir i pokušavala da pronađe način kako da toj bogatoj zbirci vrati život i učini je dostupnom budućim generacijama”, kazala je Vidović.

Izložba “Ručni radovi u bijelom tekstilu” uvod je u međunarodni naučni skup “Lica tekstila“, koji se 3. i 4. aprila organizuje u prostoru Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Najčitanije