22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rušenje brane u Ukrajini izazvalo humanitarnu i ekološku katastrofu

Brana – Nova Kahovka
Foto: Alexey Konovalov/TASS / Reuters

Brana velike hidroelektrane Kahovka u Hersonskoj regiji, na jugu Ukrajine – uništena je noćas u eksploziji. Nalazi se na rijeci Dnjepar – na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Grad Nova Kahovka potpuno je poplavljen, proglašeno je izvanredno stanje – evakuirane su tisuće ljudi. Brana visoka 30 metara i duga više od 3 kilometra, izgrađena 1956., vodom opskrbljuje i poluotok Krim, ali i nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je također pod ruskom kontrolom. Dužnosnici koje je postavila Rusija rekli su da Zaporižji – najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, još ne prijeti opasnost, odnosno da vodu za hlađenje dobiva iz spremnika. Napad na branu na jugu Ukrajine, za koji se Moskva i Kijev međusobno optužuju, izazvao je međunarodnu osudu.

IAEA: Bazen za hlađenje u nuklearki Zaporižja pun, ima zalihe za više mjeseci

Veliki bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja se nalazi u blizini brane koja je eksplodirala u utorak, pun je i ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci, objavila je UN-ova nadzorna agencija u utorak.

Velika brana iz sovjetske ere u blizini nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini probijena je u utorak, oslobađajući poplavne vode širom ratne zone, što su i Ukrajina i Rusija opisale kao namjerni napad druge strane.

Umjetno jezero iza brane osiguravalo je vodu koja se koristila za osnovno hlađenje šest reaktora u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kao i za istrošeno gorivo i dizel generatore za hitne slučajeve koji su se morali više puta koristiti kada je vanjsko napajanje nestalo.

– Postoje brojni alternativni izvori vode. Glavni veliki bazen za hlađenje nalazi se pokraj te lokacije iznad razine umjetnog jezera, rekao je u izjavi šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon probijanja brane Kahovke.

Voda iz jezera trebala bi osigurati dovoljno rashladne vode za “nekoliko mjeseci”, rekao je Grossi, dodajući da će njegova agencija to potvrditi “vrlo brzo”. U drugom priopćenju kasnije, IAEA je rekla da je bazen pun i da ima dovoljno vode za “nekoliko mjeseci” budući da je šest reaktora elektrane trenutno zaustavljeno.

– Stoga je od vitalne važnosti da ovaj bazen za hlađenje ostane netaknut. Ne smije se učiniti ništa što bi potencijalno narušilo njegov integritet. Pozivam sve strane da osiguraju da se ništa ne učini da se to naruši, rekao je Grossi.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije