17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi vlasnici skoro četiri miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori

Platamuni-sa jugozapadne-strane / foto D. Varda

Državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici 18,91 hiljadu nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za nekretnine.

Ukupna etažna površina nekretnina Rusa, koje uključuju stambene i poslovne prostore, iznosi 1,15 miliona kvadrata, dok je broj zemljišnih parcela koje su kupili u Crnoj Gori 12,6 hiljada.

Podaci koje je Uprava za nekretnine dostavila Pobjedi prve su zvanične informacije o broju nekretnina Rusa u našoj državi koje se objavljuju u medijima. Prikupili su ih službenici te državne institucije na osnovu adresa prebivališta vlasnika upisanih u predatoj dokumentaciji.

Pobjeda piše da su moguća mala odstupanja s obzirom na to sva dokumentacija koja je u posjedu katastra ne sadrži adrese prebivališta vlasnika.

“Prije početka rada notara veliki broj ugovora nije sadržao adresu prebivališta, a na osnovu naziva nosioca prava nije moguće odrediti njegovo državljanstvo. Takođe, treba napomenuti da postoje i nosioci prava na nepokretnostima koji u bazi podataka imaju adresu prebivališta na teritoriji Crne Gore”, objasnili su iz Uprave za nekretnine.

Rusi imaju nekretnine u 13 crnogorskih opština – Baru, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Podgorici, Tivtu, Ulcinju i Žabljaku.

Najviše nekretnina imaju u Budvi – 6,67 hiljada, a njihova ukupna etažna površina je 396,2 hiljade kvadrata. U metropoli crnogorskog turizma Rusi imaju 603,83 hiljade kvadrata zemljišta. Slijedi Bar u kojem su kupili ili izgradili 4,66 hiljada nekretnina, ukupne površine 285,03 hiljade kvadrata. U barskoj opštini Rusi imaju najviše zemljišta – 923,64 hiljade kvadrata.

Veliki broj nekretnina posjeduju i u Herceg Novom – 2,94 hiljade, površine 180,93 hiljade kvadrata, dok u toj opštini imaju 698,28 hiljada kvadrata zemlje.

U Kotoru su vlasnici ili suvlasnici 2,35 hiljada nekretnina i 659,78 hiljada kvadrata zemljišta. U Tivtu Rusi imaju 1,53 hiljade nekretnine i 294,06 hiljada kvadrata zemlje.

Značajnu imovinu državljani Rusije imaju i u Ulcinju, gdje su nosioci prava na 519 nekretnina, etažne površine 31,27 hiljada kvadrata, kao i na 73,5 hiljada kvadrata zemlje. Na Žabljaku su kupili 116 nekretnina i 139,84 hiljade kvadrata zemljišta, dok u Kolašinu imaju 33 nekretnine i 131,64 hiljade kvadrata zemlje.

Veliko zemljište Rusi imaju i u danilovgradskoj opštini – 145,05 hiljada kvadrata, a vlasnici su i 42 nekretnine. U Podgorici imaju 19 nekretnina i 71,89 hiljada kvadrata zemlje, a na Cetinju 24 nekretnine i 37,12 hiljada kvadrata zemljišta.

Nekretnine su trgovali i u Mojkovcu gdje su vlasnici četiri objekta, ali i 72,88 hiljada kvadrata zemlje, dok nešto manje imovine imaju u Nikšiću – 48,19 hiljada kvadrata zemljišta i pet nekretnina.

Tomislav Ranković iz budvanske agencije Kamin nekretnine kazao je Pobjedi da se Rusi plaše sankcija i ovih dana hoće da prebace nekretnine sa svog imena.

“Njima se trenutno ne isplati prodaja jer ne znaju gdje će sa novcem. Ne žele da ga drže u domaćim bankama jer vjeruju da će im ga država lakše konfiskovati sa računa ukoliko dođe do sankcija”, rekao je Ranković.

Poznato je da je Oleg Deripaska, koji važi za jednog od omiljenih Putinovih oligarha, vlasnik zemljišta na rtu Platamuni, na kojem je njegova kompanija Overseas assets management izgradila luksuzni kompleks. Najistureniji dio središnjeg dijela crnogorske obale, koji je u prošlosti važio za strateško vojno mjesto, Deripaska je kupio 2005. godine, prije nego što je postao vlasnik KAP-a. Od tada je na njemu izgradio dvije velike plaže i desetak manjih vila, a procjenjuje se da je u to uložio 50 miliona EUR.

Direktor ANB-a Dejan Vukšić kazao je u četvrtak veče u emisiji Načisto da je Deripaska kupio zemlju na Platamunima za devet EUR po kvadratu, te da je to geostrateški važan dio naše teritorije.

Nekretnine u Crnoj Gori ima i glavni moskovski tužilac Denis Popov, čija je porodica preko hercegnovske firme Monte biser gradila vile u Kolašinu i Kotoru. Njegova supruga Irina Popova jedan je od vlasnika ove firme, koja je, prema tvrdnjama NVO Mans, u Morinju kupila zemljište na kojem je napravila zgradu sa 11 apartmana na obali. Firma je u Kolašinu sagradila tri planinske vile, površine 540 kvadrata.

Popova je za moskovskog tužioca lično imenovao Putin u septembru 2019. godine, a on je zastupao optužnicu protiv ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Luksuznu vilu u Crnoj Gori ima i Andrej Malevski. On je u Kručima u Ulcinju izgradio velelepno zdanje poznato kao „vila Abramovič“.

Bogati Rusi kupili su većinu stanova u Porto Montenegru, u kojem je Deripaska bio jedan od poslovnih partnera kanadskom biznismenu Piteru Manku. Kupili su i brojne nekretnine u Luštici bay, dok su i vlasnici apartmana u naselju Dukljanski vrtovi na rtu Zavala u Budvi.

Investitor projekta na Zavali bio je ruski milijarder Sergej Polonski, koji je kasnije prodao biznis Igoru Peljuhnovom, Naum Emiljfarbu i Igoru Čapildinu. Ruski kapital stoji i iza ekskluzivnog projekta Smokva bay koji treba da bude izgrađen nedaleko od Reževića.

(MINA-BUSINESS)

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije