4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi: U napadu u Doneckoj oblasti ubijena 63 vojnika; Zelenski: Žele nas iscrpiti

Ukrajina – Selo Torske u Doneckoj regiji Foto: Yevhen Titov / REUTERS

U napadu na Makijivku u okupiranoj Doneckoj oblasti u ukrajinskom silovitom raketnom napadu ubijene su stotine ruskih vojnika koji su bili u spavaonici pokraj skladišta streljiva.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su u napadu smrtno stradala 63 vojnika. Moskva je pak treću noć uzastopce gađala civilne ciljeve u Ukrajini, a Kijev tvrdi da su u posljednjem nizu napada oborene sve ruske bespilotne letjelice. Samo iznad ukrajinske prijestolnice srušena su 22 drona.

Zelenski: Rusija planira dugu kampanju napada dronovima

– Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima kako bi iscrpila Ukrajinu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

– Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću bespilotnih letjelica šahid. Vjerojatno se računa na iscrpljivanje naših ljudi, naše protuzračne obrane, naše energije, rekao je Zelenski u  noćnom videoobraćanju.

– Ukrajina je morala djelovati i učiniti sve da teroristi ne uspiju u svom cilju, rekao je Zelenski.

Prekid neprijateljstava u 2023.?

Hans-Lothar Domröse, bivši general NATO-a predvidio je da bi tokom 2023. godine moglo doći do prekida vatre između ukrajinskih i ruskih snaga na teritoriju Ukrajine.

Izjavio je to u intervjuu za medijsku grupaciju Funke.

Predviđa da će se pokrenuti nove ofenzive, no da će obje strane shvatiti da daljnja neprijateljstva ne dovode do zauzimanja novih teritorija.

Također, kaže da bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao odustati od planova da odmah preuzme kontrolu nad Krimom i drugim dijelovima pod ruskom okupacijom.

Navodi da bi mogao biti postignut dogovor o prijelaznom razdoblju od 50 godina prije povratka pod ukrajinsku kontrolu.

Kao primjer je naveo povratak Hong Konga pod kinesku vlast.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije