13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik prvi grad s označenim prihvatnim površinama u slučaju potresa

Dubrovnik foto Boka News

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj s označenim prihvatnim mjestima na javnoj površini za evakuaciju građana u slučaju potresa, a u prvoj fazi bit će postavljeno deset znakova s poveznicama na karte s evakuacijskim koridorima, izvijestila je u petak dubrovačka gradska uprava.

Karti s označenim prihvatnim površinama, koje je odredila Civilna zaštita Grada Dubrovnika, može se na službenoj stranici Grada Dubrovnika pristupiti skeniranjem integriranog QR koda na znakovima.

„Karta će građane i posjetitelje usmjeriti na najbržu prihvatnu sigurnosnu gradsku zonu u slučaju potresa. Na starijim uređajima koji ne podržavaju skeniranje QR koda bit će potrebno instalirati aplikaciju koja je specijalizirana za čitanje QR kodova“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Dizajn i idejno rješenje znakova osmišljeni su u sklopu projekta „Korak u sigurnost“ Udruge za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost KORAK Dubrovnik, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a koji je podržao Grad Dubrovnik. Cilj projekta je osvijestiti važnost edukacije i pripreme za spreman i učinkovit odgovor na krizne situacije.

Partneri u projektu su udruge Erasmus Student Network (ESN) Dubrovnik i Centar za karijere mladih (CKM) Dubrovnik te Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, Ekološko ronilački klub Ragusa i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Izvor:Hina

Najčitanije