8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi za četiri mjeseca potrošili 20 miliona eura na nekretnine u Crnoj Gori

Budva foto Boka News

Rusi su bili najveći investitori u Crnoj Gori u prva četiri mjeseca ove godine, sa 41,6 miliona eura direktnih investicija, podaci su crnogorske Centralne banke.

Prema podacim Centralne banke Crne Gore, polovinu novca Rusi su uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori za koje su dali 20 miliona evra.

U Crnu Goru je za četiri mjeseca ove godine ukupno stiglo 306,47 miliona evra stranih direktnih investicija, što je 68,4 miliona više nego u istom periodu 2021. godine.

Rusi su povećali ulaganja u Crnu Goru od početka vojne operacije u Ukrajni, pa su investirali 15 miliona više nego od januara do kraja aprila prošle godine, kada su imali 25,8 miliona direktnih investicija.

Prema zvaničnim podacima Uprave prihoda i carina, Rusi su od 1. februara do 9. juna osnovali 1.100 firmi u Crnoj Gori, uglavnom iz IT oblasti.

Rusi su i vlasnici ili suvlasnici 18.910 nekretnina i 3,9 miliona metara kvadratnih zemljišta u Crnoj Gori, u 13 opština.

Vlada Crne Gore je prošlog mjeseca zamrzla imovinu 34 ruska državljanina, kao dio sankcija zbog dešavanja u Ukrajini. Zamrznute su nekretnine u Herceg Novom, Budvi i na Žabljaku.

Najčitanije