15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Falkuša doplovila do Evropskog parlamenta

Komiška falkuša kod Europskog parlamenta Foto: arhiva Grada Komiže

Tradicijska viška ribarska brodica falkuša u srijedu je u sklopu predstavljanja hrvatske pomorske baštine rukavcima Rajne doplovila do sjedišta Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Dan ranije je u organizaciji eurozastupnika Tonina Picule u sklopu projekta “Terra Marique – baština kao podrška europskom oporavku”, falkuša kamionom dopremljena do Strasbourga i potom porinuta u Rajnu.

Picula je danas na okruglom stolu u Europskom parlamentu kazao da je falkuša vrijedna maritimna baština Republike Hrvatske.

– Ovo je dodavanje dragulja u mozaik naše kulturne baštine, naveo je.

Dodao je da je ova inicijativa traženje načina kako dodatno ojačati imidž Hrvatske kao pomorske, otvorene i turističke zemlje.

Čuvar viške povijesti Joško Božanić falkušom, načinom života viških ribara i njegovanjem lokalnog govora kojim su se služili, poručio je da priču o ovom brodu treba čuvati i kao dokaz da su Hrvati baštinili kulturu mora i kao nasljeđe za budućnost.

U sklopu predstavljanja falkuše u Europskom parlamentu otvorena je izložba o Roti Palagruzoni, koja se smatra najstarijom regatom u Europi.

Prvi je put zabilježena 1593. godine kad su 74 falkuše iz Komiže zaplovile prema Palagruži, a u kontinuitetu se održavala sve do 1936. godine. Obnovljena je 2009. godinae.

– Sedamdeset i četiri kapetana falkuše 1593. dogovorilo je plovidbu od Visa do Komiže. Rota palagruzona najstarija je europska regata, rekao je Božanić Hini.

– Hrvatska ima dugu povijest života na moru te se može mjeriti s mnogim razvikanim civilizacijama i državama. Na tu tradiciju možemo biti ponosni, složili su se sudionici održanog okruglog stola.

Posljednja originalna falkuša uništena je u olujnom moru kod Biševa 1986. godine.

– To je najbolji dokaz da svaka nevera, koliko god ona bila opasna, ne mora biti kraj jedne vrijedne povijesne priče, rekao je Picula, koji se u EP-u, među ostalim, bavi razvojem otoka i obalnih područja.

Današnji događaji zapravo su pohvala jednoj tradiciji, ali i novovjekom naporu ljudi toga kraja da tradicije otoka Visa ožive, nastavio je zastupnik SDP-a kojega su viški ribari zbog njegova zalaganja proglasili počasnim kapetanom.

Dodao je da je upravo to danas predstavljeno u Europskom parlamentu kao način uspješnog suprotstavljanja životnim nedaćama na hrvatskim otocima koji “doista ne pružaju ljudima mnogo kvalitetnih životnih uvjeta”.

Događanja u Europskom parlamentu istovremeno su i svojevrsna rođendanska proslava jer se u lipnju navršilo 25 godina otkako je falkuša predstavljena na svjetskoj izložbi u Lisabonu.

Time je posebno bio dirnut čuvar viške tradicije Joško Božanić.

– Ostvario sam san o podizanju jedra ispred Europskog parlamenta, rekao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije