31.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija će naoružati Bjelorusiju mobilnim sistemima balističkih raketa kratkog dometa

Putin – foto EPA

Rusija planira da Bjelorusiji isporuči mobilne sisteme balističkih raketa kratkog dometa Iskander, sposobne da ispaljuju rakete sa nuklearnim bojevim glavama, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao što smo se dogovorili s vama, postavili ste pitanje o tome, a mi smo donijeli odluku. U narednim mjesecima ćemo u Bjelorusiju prebaciti taktičke raketne sisteme Iskander-M koji, kao što znate, mogu da koriste i balističke i krstareće rakete, kako u konvencionalnom tako i u nuklearnom obliku”, rekao je Putin bjeloruskom čelniku Aleksandru Lukašenku na sastanku u ruskom Sankt Peterburgu.

Putin je kazao da će najviši odbrambeni i vojni zvaničnici dvije države odrediti detalje u vezi s tim pitanjem.

Dvojica lidera izrazila su saglasnost, pri čemu je Lukašenko napomenuo da NATO izvodi trenažne letove avionima s nuklearnim sposobnostima u blizini granica njegove zemlje, tražeći pomoć “kako bi odgovorio na adekvatan način”.

Zatražio je pomoć Rusije da ili izvrši recipročan odgovor ili da omogući bjeloruskim avionima da odgovore na prijetnju.

Putin je istakao da bjeloruska vojska ima veliku grupu borbenih aviona Su-25 koji bi mogli biti opremljeni po potrebi.

“Mogli bi se u skladu s tim nadograđivati. Ova modernizacija bi trebalo da se izvrši u fabrikama aviona u Rusiji, ali ćemo se dogovoriti sa vama kada to učiniti i u skladu s tim započeti obuku letačkog osoblja”, predložio je Putin.

Najčitanije