15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova popularne književnosti, klasične književnosti, istorije, psihologije, knjiga za tinejdžere i knjiga za djecu.

Osinje gnezdo roman je Vlade Arsića. Arheolog Jovan Gligorijević je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Pošto je bio na tragu nečeg epohalnog, njegov brat Goran i  bivša djevojka Vesna misle da je u pitanju ubistvo. Potraga za istinom vodiće ih do zaprepašćujućih otkriča i opasnih susreta, a dovešće ih i do aktera manje poznatog toka istorije. Nametnuće se nevjerovatna pitanja: da li se može tvrditi da nijedan patrijarh Srpske pravoslavne crkve u prošlom vijeku nije umro prirodnom smrću. Uz vještu naraciju i mnoštvo likova Vlada Arsić stvara jedinstven triler čija srž preispituje mit o moštima Svetog Save. Izdavač je Laguna.

Igra s vukovima Majkla Blejka roman je po kojem je snimljen legendarni film ovjenčan sa 7 Oskara. Godina je 1863. Poručnik Džon Dankbar dobio je premještaj u Fort Sedžvik, najistureniju vojnu postaju na Divljem zapadu. Hiljadama milja istočno njegovi drugovi žestoko se bore sa vojskom Konfederacije, dok njega okružuju beskrajne prerije i plavo nebo. Spram bjednog bedema tvrđave nalaze se Komanči o kojim ne zna ništa ali je opčinjen onim što vidi. U samoći, prepušten divljini, odlučuje da im se približi. Tako počinje preobražaj iz kojeg će izaći drugi ćovjek, čovjek zvani Igra s vukovima. Izdavač je Laguna.

Ostrvo doktora Moroa jedno je od najboljih djela Herberta Dž. Velsa. Nesrećne okolnosti dovele su Pendrika na ivicu smrti i nakon mnogo dana plutanja po okeanu, dok se igrom slučaja nepoznati gospodin s neobičnog broda nije sažalio i spasio mu život. Od tog trenutka počinje uzbudljivo putovanje, koje će pred glavnog junaka iznijeti niz pitanja. Šta je to u izgledu pomoćnika njegovog spasioca što ga uznemirava i budi sumnju, zašto bi neko živio na napuštenom ostrvu, ko je uopšte doktor Moro. Pendrik će pokušati da nađe odgovore i otkrije tajne kojima je okružen. Izdavač je Otvorena knjiga.

Apis i Aleksandar Nenada Novaka Stefanovića roman je o ljubavi, kazni i noći koja je promijenila istoriju Srbije. U avgustu 1876. godine u Beogradu se rađaju dva dječaka u razmaku od tri dana. Jedan će postati kralj, drugi oficir. Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, autor nam otkriva zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike. Ovaj roman ne samo da je pouzdani vodič kroz splet zavjera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903. već  razbija ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana. Izdavač je Laguna.

Mape uma najpristupačniji je vodič za mapiranju uma ikad objavljen. Ova knjiga zaokružuje pet decenija istraživanja i razvoja od strane izumitelja mapa, njenog autora Tonija Buzana i idealna je i za one kojima su mape uma nepoznanica, kao i za one koji su napredniji korisnici, za svakog studenta, nastavnika, poslovnog čovjeka i kreativnog sanjara. Zahvaljujući njoj otkrićemo kako da napravimo mape uma na svakom nivou, od početnih do naprednih, kako da koristimo mapiranje uma u svakoj situaciji, od planiranja vikenda i ponavljanja ispita do mijenjanja staze karijere i poboljšanja veze. Izdavač je Sezam Book.

Skoro sve što jedna buduća tinejdžerka treba da zna knjiga je koja će čitaocima ovog uzrasta pomoći da ostanu zdravi i srećni tokom puberteta. Stres, hormoni, osjećanja, veze, život na internetu, seks, trudnoća, promjene ne tijelu,  škola. Mnogo je briga za jednu tinejdžerku. Srećom, ovaj vodič pokriva ama baš sve: ono dobro, ono loše i ono pomalo gadnjikavo. Knjigu je napisala dr Šeri Kumz inače dječja, adolescentska i porodična psihoterapeutkinja koja voli da pomoću neurobiologije pomaže ljudima da shvate sami sebe. Izdavač je Laguna.

Iz veoma zanimljivog serijala za mlađe čitaoce Biblioteka čitamo zajedno  stiže nam Ježeva kućica Branka Ćopića. Jež, slavni lovac bezbrižno šeta šumom. Lisica, vuk, divlja svinja i medved radoznalo ga prate da bi vidjeli u kakvoj to kućici živi kad je toliko hvali. Kad budu vidjeli da se radi o običnoj bukovoj kladi u kojoj je jež kao postelju prostro malo suvog  lišća neće prestati da ga ismijavaju. Međutim, vuka i divlju svinju će ubiti lovci, medveda do smrti izbosti pčele, a jež će i dalje uživati u svom skromnom domu. Ovo izdanje se razlikuje od ostalih jer se u sredini svake slikovnice nalazi i edukativni dodatak. Izdavač je Vulkan.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije