10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija će podići novi grad Sputnjik na krajnjem istoku

sputnik

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o izgradnji novog grada Sputnjika, objavilo je u ministarstvo za razvoj Dalekog istoka.

Putin je potpisao plan za vrijeme ekonomskog foruma u Vladivostoku, gradu na krajnjem istoku zemlje.

Sputnjik bi trebao biti udaljen oko 30 kilometara od Vladivostoka, koji je od Kine udaljen više od 2.000 kilometara, prenosi Hina.

Planovi predviđaju da će postati industrijski centar u kojemu će jednoga dana živjeti 300.000 ljudi.

Sputnjik, koji se s ruskog prevodi kao “suputnik”, naziv je prvog zemljinog umjetnog satelita koji je Sovjetski Savez lansirao 1957, što je izazvalo zabrinutost u SAD-u koji je sa SSSR-om bio u “svemirskoj utrci” u sklopu Hladnoga rata.

Prošloga ljeta, Rusija je postala prva zemlja koja je napravila vakcinu protiv COVID-a 19, a nazvala ga je Sputnjik V u čast toj pobjedi u svemirskoj utrci. Vakcina je dosad odobreno u 70 zemalja.

Prije potpisivanja sporazuma o gradnji novoga grada, ministar odbrane Sergej Šojgu založio se za izgradnju nekoliko novih gradova u istočnom Sibiru kako bi zabačena regija postala atraktivnija stanovnicima Rusije.

Sve više Rusa seli se u prijestolnicu Moskvu koja ima bolju infrastrukturu od bilo kojeg drugog grada u zemlji i više prilika za zaposlenje.

Najčitanije