15 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija mijenja taktiku: Umjesto napada na čeličanu Azovstalj, oko nje se stvara blokada

Ukrajina – foto EPA

Ukrajina je Rusiji predložila da održe poseban krug pregovora u Mariupolju kako bi spasili opkoljene civile i vojnike. Dok se čega odgovor, Rusija je najavila da mijenja taktiku i umjesto napada na čeličanu Azovstalj, oko nje se stvara nepropusna blokada. Objavili su i da su zauzeli taj opkoljeni lučki grad. Pod ruskom kontrolom nije samo čeličana u kojoj je oko dvije tisuće branitelja koji se odbijaju predati.

Posljednja utvrda ukrajinske vojske u Mariupolju, ona oko čeličane Azovstalj, još je u njihovim rukama. Oni i dalje s braniteljima grada i pripadnicima skupine Azov, njih oko dvije tisuće, pružaju žestok otpor nakon što su odbili ruski ultimatum da se predaju i polože oružje.

– Ruske snage pod opsadom drže oko 120 tisuća ljudi samo u Mariupolju. Ratni zločini koji se ondje događaju mnogo su gori i veći od onih u Borodjanki, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusi tvrde da je strateški važan lučki grad Mariupolj potpuno u rukama ruske vojske, osim čeličane Azovstalj.

Čečenski borci pripremaju se za napad na taj industrijski kompleks. Njihov čelnik Ramzan Kadirov poručio je da će i čeličana danas biti pod ruskom kontrolom.

– Ići ćemo od zgrade do zgrade i sve očistiti. Azovstalj će, kako kaže naš vođa, postati ukrajinska masovna grobnica, poručio je jedan od čečenskih boraca.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se otkaže napad na čeličanu.

– Smatram predloženi napad na industrijsku zonu nepotrebnim. Naređujem vam da ga otkažete. Blokirajte Azovstalj kako ne bi mogla proći ni muha. Ruska strana jamči ukrajinskim braniteljima život i dostojanstveno postupanje prema međunarodnom pravu. Svim ranjenicima bit će pružena medicinska pomoć, izjavio je Putin.

U podzemnim etažama Azovstalja skrivaju se i civili, kao i u obližnjim ruševinama zgrada.

– Velik je to strah, naravno da se bojimo. Samo se idioti ne boje!, rekao je stanovnik Mariupolja.

Evakuacija civila iz opkoljenog Mariupolja, dogovorena s ruskom stranom, nije protekla kako je planirano, grad je napustio samo manji broj ljudi.

– Potreban nam je odmor od granatiranja nakon ove noćne more. Skrivali smo se u podrumu 30 dana, rekla je Tamara, stanovnica Mariupolja.

Ruska vojska nastavlja sa zacrtanim vojnim planovima, intenziviraju se napadi u Donbasu. Ruske su snage u ukrajinskoj regiji Luhansk zauzele Rubižne i obližnju Kreminu.

– Sve je spaljeno, uništeno i u ruševinama. Jučer je izgorjela stambena zgrada, a novi krater nastao je nedaleko od naše kuće, kaže stanovnica, stanovnica Vuhledara.

I Harkiv je pod udarom ruskih snaga. No ukrajinska vojska pruža snažan otpor.

– U Doneckoj i Luhanskoj oblasti u posljednja 24 sata odbijeno je devet neprijateljskih napada. Jedan tenk, deset oklopnih jedinica i dva vozila, jedan topnički sustav, dvije specijalne inženjerijske jedinice, protuzračni raketni sustav i neprijateljsko skladište streljiva također su uništeni, rekao je Oleksandr Šputin, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske.

Ratna razaranja na svakom koraku u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu.

– Nemamo struje, vode, nikakve komunikacijske veze kao ni plin. U mojoj je kući dovod plina oštećen tijekom granatiranja, rekla je Oksana Marčenko, stanovnica Harkiva.

Čvrsta obrana onemogućuje Rusima da brže napreduju prema Harkivu.

– Znao sam da su ukrajinski vojnici snažni i ponosni, ali snažniji su i ponosniji nego što sam mislio. Zadivljen sam time što rade uz našu pomoć, savjetovanje i oružje koje im dostavljamo, zajedno s ostatkom NATO-a, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

U međuvremenu, zbog ruskih ratnih zločina mirovni pregovori dviju zaraćenih strana u zastoju su. Prvi čovjek britanske vlade Boris Johnson, koji je u posjetu Indiji, poručio je, pak, da su ukrajinski mirovni pregovori osuđeni na propast zbog, kako je naglasio krokodila Putina. Imati posla s Putinom, to je kao da vam krokodil drži nogu u čeljusti. Johnson je dodao kako je ključno da Zapad nastavi naoružavati Ukrajinu.

Najčitanije