25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija nanijela štetu ukrajinskim lukama ključnim za izvoz žitarica

Rusija – Ukrajina – konflikt – foto EPA

Ruski napadi dronovima u zoru nanijeli su značajnu štetu ukrajinskim lukama na Dunavu koje su postale ključne za izvoz žitarica. Dronovima su napadnuti Kijev i Odesa, a Ukrajinci tvrde da su uništili 23 letjelice. U Odesi su oštećena skladišta žitarica, a u Kijevu su krhotine pale na nekoliko naselja nanijevši materijalnu štetu.

Jučer su se žestoke borbe vodile na sjeveroistoku Ukrajine zbog pokušaja napredovanja ruskih snaga u smjeru Kupjanska. Na jugoistoku zemlje djelomični je napredak u protuofenzivi ukrajinske vojske koja je suočena sa snažnim ruskim otporom.

Tok događaja:

‘Oštećeno’ gotovo 40.000 tona žitarica za izvoz

Ukrajinski ministar za infrastukturu Oleksander Kubrakov je rerkao da je u ruskim napadima na ukrajinske riječne luke na Dunavu “oštećeno” gotovo 40.000 tona žitarica namijenjenih izvozu.

Kubrakov tvrdi da je Rusija gađala skladišta i silose s 40.000 tona žitarica namijenjenih afričkim zemljama, Kini i Izraelu.

Pariz: Rusija “namjerno” ugrožava globalnu sigurnost hrane

Francuska je u srijedu optužila Rusija da uništavanjem ključne infrastrukture za izvoz žitarica “namjerno” ugrožava sigurnost hrane na globalnoj razini.

– Rastom cijena poljoprivrednih proizvoda zbog svojih poteza i pokušajima da svoje konkurente spriječi u izvozu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, Rusija gleda samo vlastiti interes, na uštrb najranjivijih zemalja, rekla je Anne-Claire Legendre, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

Rusija nanijela štetu ukrajinskoj lučkoj infrastrukuri na Dunavu

Ruski napadi dronovima u srijedu u zoru nanijeli su značajnu štetu ukrajinskim lukama na Dunavu koje su postale ključne za izvoz žitarica. Rusija je rano u srijedu napala ukrajinske luke za izvoz žitarica, uključujući onu na Dunavu koja se nalazi na granici s Rumunjskom, a ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da je oštećen silos sa žitom u dunavskoj luci Izmailu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom zamolio ruskog predsjednika “da ne poduzima nikakve mjere koje bi mogle pridonijeti eskalaciji napetosti” na Crnom moru. Naglasio je “važnost” sporazuma o žitu iz kojeg se Moskva povukla u srpnju, smatrajući da je taj sporazum svojevrsni “most prema miru”.Kremlj javlja da je Putin zatražio potporu Erdogana u izvozu ruskih žitarica, ponavljajući da odbija obnoviti sporazum s Ukrajinom.

Rusija više od dva tjedna napada ukraijnsku lučku i poljoprivrednu infrastrukturu, nakon što je odbila produžiti sporazum koji je omogućavao izvoz žita. Moskva traži bolje uvjete za svoj prehrambeni sektor i izvoznike gnojiva, već oslobođene međunarodnih financijskih sankcija.

Dvije ukrajinske riječne luke na granici s Rumunjskom, Reni i Izmail, u regiji Odese, postale su glavne izvozne rute ukrajinskog žita od kada je Moskva izašla iz sporazuma koji je Ukrajini, usprkos ratu, omogućavao nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis je na Twitteru objavio da su “ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu na Dunavu, u blizini Rumunjske, neprihvatljivi”, rekavši da se radi o “ratnim zločinima”.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije