30 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija: Ovo je operativac napada na Krimski most…

Krim most

Osam osoba privedeno je u Rusiji zbog napada na Krimski most, a ruske sigurnosne snage imenovale su jednu visoku osobu iz Ukrajine da stoji iza njih, javlja ruska novinska agencija Tass.

Agencija citira izjavu Federalne sigurnosne službe (FSB):

“Federalna služba sigurnosti, zajedno s Istražnim odborom, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimski most Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane, njezin šef Kirilo Budanov, zaposlenici i agenti. Trenutačno je u okviru kaznenog predmeta privedeno pet državljana Rusije, troje državljana Ukrajine i Armenije koji su sudjelovali u pripremanju zločina”.

FSB tvrdi da je eksploziv zbog kojeg se srušio dio mosta poslan iz Odese kroz Bugarsku, Gruziju i Armeniju. Tass javlja da je teret s eksplozivom bio poslan nepostojećoj tvrtki na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Objavili detalje navodnog kretanja eksploziva

“Početkom kolovoza teret je poslan iz morske luke Odesa u bugarsku luku Ruse… Iz Bugarske je nastavio u gruzijsku luku Poti, a potom u Armeniju. Od 29. rujna do 3. listopada, na terminalu Transalliance u Erevanu, teret je carinjen… Kamionom DAF registriranim u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzijsku granicu 4. listopada na kontrolnoj točki Gornji Lars, dva dana kasnije isporučen je i istovaren u veleprodajnoj bazi u Armaviru.

Dana 7. listopada ponovno su promijenjeni dokumenti za teret. Kao pošiljatelj je navedena tvrtka TEK-34 LLC iz Uljanovska, a kao primatelj nepostojeća tvrtka na Krimu.

Kretanje tereta duž cijele rute kontrolirao je zaposlenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, koji se sudionicima sheme predstavio kao Ivan Ivanović. Za koordinaciju akcija koristio je virtualni anonimni broj, kao i telefon registriran na stanovnika Kremenčuka”, objavili su.

RIA podsjeća da se eksplozija dogodila 8. listopada, a službena je priča Rusije da je “na Krimskom mostu eksplodirao kamion nakon čega se zapalilo sedam cisterni s gorivom vlaka koji je prolazio. Četvero ljudi je ubijeno, uključujući suca iz Moskve”.

Izvor:index.hr

Najčitanije