16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruske vlasti postavljaju mobilizacijske kontrolne tačke na izlazima iz zemlje

Ukrajina Rusija konflikt – foto EPA

Ruske vlasti počinju s uspostavom kontrolnih tačaka na nekim od ruskih granica, kako bi prisilno mobilizirali ruske muškarce koji pokušavaju izbjeći mobilizaciju bijegom iz zemlje.

Ruski ministar unutarnjih poslova za Sjevernu Osetiju-Alaniju Andrej Sergejev rekao je na Telegramu da se “priljev vozila koja se kreću prema Gruziji ozbiljno povećava” i da će na kontrolnoj točki “u bliskoj budućnosti” biti uspostavljen mobilizacijski punkt vojnog ureda za registraciju i novačenje.

Thinktank Instituta za proučavanje rata (ISW) objavio je da snimke s društvenih medija prikazuju ruska vojna vozila kako se kreću prema granici, navodno kako bi uspostavili mobilizacijsku kontrolnu točku. Upravo to sada se provodi u djelo.

U Međuvremenu, direktor CIA-e Williams Burns rekao je da ruska vojska ima više problema od ljudstva nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Putinova odluka, koja je izazvala prosvjede i pokušaje bijega iz zemlje, dolazi u trenutku kada je Ukrajina oslobodila neka područja pod ruskom kontrolom.

“Čak i ako uspije mobilizirati 300.000 vojnika, on zapravo baca ljude poput topovskog mesa prema frontu. Mnogi od njih neće biti dobro obučeni, mnogi neće imati ni onu vrstu opreme koja je potrebna kao ni logističku podršku. Putinova vojska ima puno drugih problema; ljudstvo je samo jedan od njih”, rekao je Burns za CBS.

Najčitanije