30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorci i dalje “nasukani” u Grčkoj, Klanac ih opet iznevjerio: Ovise o donacijama hrane i vode

mirjana-k- foto Marin trafic

Posadi broda »Mirjana K« ni u ponedjeljak nije stigla obećana smjena

Pomorcima s broda »Mirjana K« koji već četiri mjeseca provode na sidrištu ispred grčke luke Pirej, pri čemu im kompanija Alveus Capital Alana Klanca za svo to vrijeme nije isplatila plaće niti na vrijeme osiguravala dovoljne zalihe hrane i pitke vode, ni u ponedjeljak nije stigla smjena, iako im je Klanac, bivši predsjednik uprave Jadrolinije, najavio dolazak nove posade koja ih je trebala zamijeniti.

Agonija pomoraca kojima grčke lučke vlasti, unatoč tome što su im istekli ugovori o radu, ne dopuštaju iskrcaj i povratak kućama time se nastavlja, iako su u ponedjeljak od Klanca dobili novu e-mail poruku u kojoj im je najavljeno da smjena posade stiže u utorak, piše Novi list.

Prema riječima člana posade broda, Klanac je za utorak najavio dolazak novog zapovjednika, upravitelja stroja i kuhara, a u srijedu bi na brod trebali stići i ostali članovi posade.

Izjalovljene najave

Na brodu su četvorica članova posade iz Hrvatske, jedan Splićanin i trojica Riječana, dvojica Albanaca i jedan Crnogorac. Brod »Mirjana K« u Pireju je, zbog dugova kompanije prema trećim stranama, zaustavljen još od svibnja ove godine.

Od tada kompanija ne isplaćuje ni plaće pomorcima koje im je, prema odredbama Konvencije o radu pomoraca, za protekla tri mjeseca, isplatio P&I klub osiguravatelja broda.

Prema Konvenciji, pomorci s »Mirjane K« imaju pravo na isplatu još jedne plaće od strane osiguravatelja, a ako su primorani na brodu ostati i nakon toga, svoja potraživanja eventualno mogu naplatiti sudskim putem.

Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), kaže kako je Klanac posadi poslao e-mail u kojemu se najavljuje da bi nova posada broda trebala stići u Pirej tijekom utorka, ali kaže i kako je takvih najava do sad bilo nekoliko, od kojih su se sve izjalovile.

– Mogu potvrditi da je posada dobila najavu dolaska smjene, ali ne znamo hoće li se to zaista i dogoditi, s obzirom na dosadašnja iskustva s brodarom, rekao je Simić koji je već u više navrata isticao kako Klančeve najave smjena, pa zatim otkazivanje već bukiranih letova ima pogubni utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje članova posade broda.

Zbog zdravstvenih tegoba, dvojicu hrvatskih članova posade grčki su liječnici već proglasili nesposobnima za daljnji rad na brodu.

Unatoč tome, lučke vlasti Pireja ne samo da im nisu dopustile iskrcaj i povratak kućama, nego su vraćeni natrag na brod, gdje čekaju rasplet drame u koju se, uz ITF, uključilo i hrvatsko veleposlanstvo u Ateni, u pokušaju da ishodi iskrcaj pomoraca i njihovu repatrijaciju.

Brod »Mirjana K« službeno je proglašen napuštenim od strane brodara, no upravo je brodar, prema Simićevim riječima, iz otvorenog pisma upućenog Klancu, do sad opstruirao sve pokušaje i napore ITF-a i Veleposlanstva da se pomorci vrate kućama.

Iščekivanje rješenja

Sami pomorci već su, kaže jedan od njih, u teškom psihičkom stanju, u konstantnom iščekivanju rješenja situacije u kojoj su doslovce zatvoreni na brodu na sidrištu, već mjesecima.

– Sve što želimo je da čim prije odemo kućama i da nam se isplati plaća za naš rad. Ovdje smo kao u zatvoru, iako nismo ništa skrivili. Lučke vlasti nam ne dopuštaju iskrcaj, iako su nam ugovori istekli, a kompanija nam nije isplatila plaće.

Dobili smo u ponedjeljak najavu da bi nova posada u utorak trebala sletjeti u Atenu, ali to »trebala bi« nam već govori da od toga najvjerojatnije neće biti ništa, kaže jedan od pomoraca s »Mirjane K«.

Posada broda prije nekoliko je dana gotovo ostala bez pitke vode i dovoljnih zaliha hrane, ali su im u pomoć priskočili hrvatski pomorci s jedne od jahti u Pireju koji su im donirali sve svoje zalihe hrane i vode.

Hranu za posadu nabavila je i grčka podružnica ITF-a, a dio zaliha prije nekoliko su tjedana, vlastitim novcem, kupili i sami pomorci s »Mirjane K«.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Alveus Capital, tvrtke koja upravlja brodom.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka nad društvom Alveus Capital podnijela je tvrtka Kvarner Crewing Services, agencija za posredovanje u zapošljavanju pomoraca, čijim posredstvom su zaposleni članovi posade »Mirjana K«, a prema kojoj, kao ni prema pomorcima, Alveus Capital ne ispunjava financijske obaveze.

Izvor:Novi list

Najčitanije