7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski dronovi napali Odešku oblast, pogođena lučka infrastrukturu na Dunavu

Odesa

Rusija je bespilotnim letjelicama napala južne dijelove Odeške oblasti, pri čemu je pogodila lučku infrastrukturu na rijeci Dunav. Ukrajinski sustavi protuzračne obrane oborili su 22 od 25 dronova Šahid. Najmanje dva civila ozlijeđena su u napadu, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nisu pružene pojedinosti o tome koje lučko postrojenje je pogođeno. Vojska je rekla da je nakon napada izbio požar koji je ubrzo ugašen. Neki ukrajinski mediji su izvijestili o eksplozijama u luci Reni, jednoj od dvije glavne luke na Dunavu kojima upravlja Ukrajina. Rusija nije odmah komentirala incident.

Dunav je postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako se u srpnju urušio sporazum pod pokroviteljskom UN-a, a koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim morem.

Plaže u Odesi zaštićene posebnim mrežama

U gradu Odesi, prije nekoliko dana vlasti su ponovno otvorile plaže za javnost. More je minirano još od prošle godine kada je ruska vojska planirala pomorski desant. Sada su u moru posebne mreže koje bi trebale spriječiti da mine doplutaju do plaža.

– Postavljanje mreža uz plaže na neki je način eksperiment. To nitko na svijetu nije pokušao učiniti jer nigdje drugo ne postoji tako velika želja ljudi da se idu kupati u moru u kojem su postavljene mine, kazala je predstavnica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske Natalija Humenijuk.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije