20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski konvoj pred Kijevom; Ukrajina: Spriječili smo atentat na Zelenskog

Rat u Ukrajini
Foto: Ukrainian State Emergency Service/Alexander Ermochenko/Umit Bektas/Vyacheslav Madiyevskyy / REUTERS

Nakon jučerašnjih pregovora i kratkotrajnog zatišja – Rusi su nastavili sa žestokim napadima na ukrajinske gradove. Sve je više žrtava, raste broj poginulih civila, među njima i djece. U Kijevu je pogođen televizijski toranj, konvoj ruskih tenkova stigao je do predgrađa. Ruske snage ušle su večeras u grad Herson, na jugu zemlje. Uoči za sutra najavljenog – drugog kruga pregovora – pred Ukrajincima je još jedna besana noć.

Ruski konvoj dug čak 64 km došao je do periferije Kijeva. Rusko ministarstvo obrane upozorilo je građane Kijeva da se sprema gađati određene mete u gradu.

➡️ U današnjem napadu na grad Harkiv na istoku zemlje poginulo je najmanje 10 ljudi.

➡️ Čelnik separatističke samoproglašene narodne republike u Donecku rekao je da njegove snage danas žele okružiti Marijupolj.

➡️ Informacije s terena govore da je Herson okružen ruskim snagama.

➡️ Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski videovezom se obratio eurozastupnicima pozvavši ih da dokažu da su uz Ukrajinu.

➡️ Od početka invazije najmanje 136 civila je ubijeno, uključujući 13 djece, objavio je OHCHR. Ukrajinska vojska tvrdi da je u prvih pet dana borbe poginulo 5710 ruskih vojnika.

Izvor:HRT
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije