10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski oligarsi ostali bez dragocjenih igračaka

Megajahta – GALACTICA SUPER NOVA

Od raskošnih jahti i palača do privatnih aviona i umjetnina, superbogati Rusi pod teretom zapadnih sankcija uskraćeni su za svoje luksuzne igračke.

Zapljena imovine nedvojbeno teško pada oligarsima koje se smatra kremaljskim ljubimcima.

U Britaniji je više od stotinu ruskih superbogataša i njihovih obitelji pod sankcijama, u Sjedinjenim Državama 140, a u Evropskoj uniji više od 30.

Britanski ministar prometa Grant Shapps izjavio je da su takve mjere smišljene da udare ondje gdje oligarhe ih najviše boli, “u pristupu luksuznim igračkama”.

Britanska prijestolnica dugo se zvala “Londongradom” jer je bila raj bogatim Rusima koji su ondje su željeli skloniti svoj novac, obrazovati djecu i ulagati.

“Sad im je to oduzeto”, napisao je The Economist.

Čak je i slavni Roman Abramovič bio metom sankcija što ga je prisililo na prodaju nogometnog kluba Chelseaja, čiji je vlasnik od 2003.

Analitičar Alex Nice kaže da su takvi potezi u visoko globaliziranoj ekonomiji “potpuno nepoznat teritorij”.

Kad god rat završio, duboki jaz između istoka i zapada će ostati, čak i ako bogataši nisu izvlašteni nego im je imovina samo zamrznuta,

“Ne čini se da će sankcije biti uskoro ukinute”, kaže Nice jer bi Putinova “specijalna operacija” u Ukrajini mogla trajati godinama.

Lavina

Nema sumnje da sankcije udaraju gdje boli.

Forbes je prošli mjesec “zbog lavine sankcija” uklonio 34 Rusa s godišnjeg popisa globalnih milijardera.

“Za njih je rat apsolutna katastrofa”, tvrdi sociologinja Elisabeth Schimpfoessl sa sveučilišta u Birminghama, autorica knjige “Bogati Rusi”.

Mnogi oligarsi imaju višestruka državljanstva i ne hrle natrag u Rusiju.

“Zapad je ipak mjesto na kojem ih ruske vlasti ne mogu progoniti”, kazala je Schimpfoessl. “Oligarsi se nikad nisu zamarali razvojem pravne države u Rusiji”.

Zluradost

Razmjeri zaplijenjene imovine zapanjujući su. Britanska vlada procjenjuje da je Abramovič ‘težak’ 10.5 milijardi eura, na primjer.

On navodno ima šest superjahti, od kojih su dvije usidrene u Turskoj čime izbjegava sankcije.

Članice EU-a zaplijenili su imovinu vrijednu 30 milijardi eura, od čega je otprilike sedam milijuna u jahtama, helikopterima, imanjima i umjetninama.

Washington je blokirao jahte i zrakoplove vrijedne više od milijardu dolara.

Predsjednik Joe Biden predlaže trajne sankcije, tvrdeći da se oligarsima ne smije dopustiti da uživaju u luksuzu dok ukrajinska djeca umiru.

Fotografije zaplijenjenih brodova i zapečaćenih palača izazivaju zluradost u Rusiji.

“Obični Rusi vole da i bogati plaču”, rekao je ruski analitičar Konstantin Kalačev, citirajući naslov meksičke sapunice koja je 90-ih godina bila popularna u Rusiji.

Malo je vjerojatno da sankcije utječu na Putinove odluke. “On se s bogatim Rusima ne sastaje da s njima raspravlja nego da im kaže što moraju napraviti”, objašnjava Kalačev.

“Korištenje sankcija za promjenu vanjskopolitičkog smjera nije se u povijesti pokazalo učinkovitim, ali one svakako smanjuju rusku sposobnost da ratuje”, tvrdi Nice.

Oporba

Abramovič, uz blagoslov obiju strana, bio je uključen u pregovore o završetku rata u Ukrajini. Neki drugi oligarsi krizitirali su invaziju.

Sankcionirani bankar Oleg Tinkov na Instagramu je napisao da je taj rat “ludost”, a rusku je vojsku nazvao “usr..nom”.

Fridman je pozvao na prestanak krvoprolića, a Oleg Deripaska, kojega su sankcionirali Britanija, Amerika i Europa, kazao je da je nastavak rata “bezuman”.

Stručnjaci smatraju da je malo vjerojatno da će se oni urotiti protiv Putina. “Teško mi je to zamisliti”, kaže Nice.

“Nije im u interesu da prerano istupe protiv Putina”, dodala je Schimpfoessl.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije