15 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski parlamentarni izbori pod povećalom svjetske javnosti

Izbori Rusija – oto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Drugi je dan glasanja na ruskim parlamentarnim izborima. Predsjednik Vladimir Putin pozvao je sugrađane, uoči izbora, da iskažu “domoljublje”. Rusija se prostire na 11 vremenskih zona, što je osnovni razlog što izbori traju čak tri dana. I ovi su izbori pod povećalom svjetske javnosti jer će se, unatoč protivljenju Kijeva, održati i na ukrajinskom teritoriju.

Platforma za bijes javnosti zbog gospodarskih problema, suzbijanje neslaganja i odgovor vlade na pandemiju izazvanu koronavirusom – sve su to parlamentarni i lokalni izbori u Rusiji 2021. Ugušivši političku oporbu i neovisne medije, Kremlj pokušava riješiti jednostavan matematički problem: kako potaknuti brojeve Jedinstvene Rusije, a da ne izazove vrstu prosvjeda koji su izbili zbog rasprostranjenosti grube prijevare birača 2011.

– Ne vjerujem da je interes naših političara poboljšati život običnih ljudi. Nažalost, oni koriste samo prirodne resurse naše zemlje. Oni prodaju naftu, plin i otpad, ali životi običnih ljudi se ne mijenjaju, kaže Elvira Ere, učiteljica u Moskvi.

Jedinstvena Rusija dodirnula je dno – manje od 30 % Rusa državnim je anketarima reklo da će glasati za vladajuću stranku.

Prokremaljski orijentirana, nema sumnje, naći će način zadržati kontrolu nad Državnom Dumom i svoju sadašnju ustavnu većinu – u proteklom sazivu imala je 336 od 450 zastupnika. Za ruskog pak predsjednika izbori su važan test nacionalnog raspoloženja.

– Mislim da će to biti Jedinstvena Rusija. To je snažan tim. Oni su za istinu, za stabilnost. Ne, postoje mnoge stvari koje još nisu učinjene. Ali to je život. Što još čovjek može željeti?, kaže Maria Vasiljeva iz Tarbagataja u Sibiru.

Malo je prostora u Rusiji za “drugačije gledanje na stvari” – sve je pod nadzorom čovjeka kojeg mnogi zovu “ruskim carem”. On, u samoizolaciji, glasao je jučer, prvog dana trodnevnih izbora u zemlji 11 vremenskih zona – elektronički.

– Kao što vidite, pod sanitarnim ograničenjima i karantenom, svoju sam građansku dužnost obavljao online, u elektroničkom obliku. Takav sustav glasovanja koristi se u mnogim zemljama svijeta… Ovaj put građani Ruske Federacije koji žive u sedam regija mogu koristiti ovu uslugu. Općenito, računam na našu aktivnu poziciju. Odlučite se. Hvala vam, poručio je Putin.

Tri kandidata istog imena i sličnog izgleda

Prvi put od 1993. nema OESS-ovih neovisnih promatrača koji nadgledaju izbore. No, oni iz ruskog Golosa evidentirali su masovan dolazak uniformiranih osoba na biračka mjesta. Jasan znak da su vlada i predsjednik Putin mobilizirali sve državne namještenike kako bi osigurali pobjedu.

Poznati oporbeni kandidat Boris Višnjevski u Sankt Peterburgu se natječe protiv još dva kandidata s njegovim imenom i – sličnog izgleda.

– Na glasačkom listiću tri su Višnjevska zaredom. Svi se zovu Boris. Ako i želite glasati za mene, možete lako pogriješiti i glasati za nekog drugog, kaže.

Iako na izborima sudjeluje ukupno 14 stranaka, mnogim kandidatima koji se smatraju oponentima predsjednika Putina zabranjeno je sudjelovanje, uključujući sve koji su povezani s u siječnju zatočenim oporbenim čelnikom Aleksejem Navaljnim.

Smart voting, platforma koju je na bazi Googlea i Applea osmislio pokret Navaljnog, blokirana je – zaposlenicima tehnoloških giganata u Rusiji – prijetili su…

/E.Gojan/

Izvor:HRT

Najčitanije