16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa protesta poručeno: Mrčevo polje da se vrati stvarnim vlasnicima

Blokada puta u Lastvi Grbaljskoj – foto M.D.P

Vlasnici porodičnih imanja i aktivisti okupljeni oko nevladinih udruženja “Mrčevo polje” i “Plaža Jaz” sa protesta održanog juče na mostu u Lastvi Grbaljskoj, gdje je saobraćaj bio blokiran na pola sata, istakli su da su razočarani i ogorčeni jer se proces uknjižbe na stvarne vlasnike ne završava. Zbog nepostupanja u procesu vraćanja zemlje vlasnicima, prozvali su predstavnike katastara u Budvi i Kotoru, te Upravu za katastar i državnu imovinu i Vladu Crne Gore. Predstavnicima državne vlasti i “moćnicima koji drže šapu na Mrčevom polju” poručili su da će radikalizovati proteste ukoliko ne riješe pitanja uknjižbe zemljišta u zaleđu plaže Jaz.

– Što budu više opstruirali i otežavali proces uknjižbe, bićemo sve uporniji, složniji i jedinstveniji, nećemo odustati dok se ni poslednji metar kvadratni Mrčeva polja ne vrati pravim vlasnicima – kazao je u ime okupljenih Ilija Bućin, predsjednik NVO “Mrčevo polje”.

On je naglasio da je cijeli kompleks površine oko 2.200.000 kvadratnih metara, a sada ima oko 628 porodica koje su vlasnici zemlje. Ističu da su sa Kočom Đurišićem, direktorom Uprave za katastar i državnu imovinu, 13. oktobra dogovorili da načelnicima katastara dostave spiskove predmeta koji treba da se rješavaju.

– Uspjeli smo da promijenimo nakaradan upis “nula kroz nula” međutim katastar nije proknjižio značajan broj konačnih rješenja i upisao te ljude kao vlasnike u listove nepoktretnosti. Određeni broj rješenja o knjiženju ukinulo je Ministarstvo finansija na žalbu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, žalbu koju on nije imao pravo da izjavi, jer država nije upisana na našoj zemlji. Za pojedine djelove zemljišta podnijeli smo zahtjeve za knjiženje, za to nismo dobili ni rješenje – istakao je pravni zastupnik vlasnika Ivo Ilić, koji je izložio i “slučaj” Poljoprivrednog dobra “Boka”.

Okupljeni su apelovali i na Opštinu Budva da na prostoru bivšeg auto-kampa na Jazu izvede Komunalnu policiju i inspekciju i naloži porodici Kovačević da ukloni kontejnere “kojima je uzurpirala tuđu zemlju”.

– Predsjednik Opštine Budva Milo Božović rekao nam je da novi načelnik Komunalne policije radi po tom pitanju – istakli su okupljeni.

Kristina Marović je u ime NVO “Plaža Jaz” govorila o nepoštovanju Opštine Budva prema ugovornim obavezama koje je imala sa nevladinim organizacijama “Mrčevo polje” i “Plaža Jaz”. Ugovor se odnosi na sportske terene koji su dati na korišćenje Opštini, koja ih je ustupila Mediteranskom sportskom centru.

– Direktor Mediteranskog sportskog centra ne koristi te prostorije samo za sportsko-rekreativne aktivnosti, dozvolili su Mjesnoj zajednici Jaz i Turističkoj organizaciji da se usele, mimo saglasnosti jednog vlasnika, a nakon toga počeli su da koriste prostorije i za partijska okupljanja. Opština Budva nas nije ispoštovala ni u jednom pogledu, htjeli su da uknjiže tu zemlju na sebe. Molim vas da se borimo za našu zemlju, da njome ne rukovode drugi, do mi sami, jer to je naše – poručila je Marović okupljenima.

/M.D.P./

 

Izvor:Dan

Najčitanije